Lignji s fižolom in paradižnikom
Sestavine
- 4 veliki jadranski lignji
- 4 stroki česna
- 6 zrelih paradižnikov (Lušt)
- 4 vejice rožmarina
- 4 žlice oljčnega olja
- sol, črni poper
- 1 konzerva velikega belega fižola (400 g)
- 100 ml suhega šerija
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Modri pinot 2017, Šumenjak
Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. Paradižnik blanširamo, olupimo in razrežemo na osem delov. Dve vejici rožmarina osmukamo in lističe drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo olje in pražimo česen na majhni temperaturi, da rahlo porjavi. Dodamo narezani paradižnik in rožmarin ter dušimo 7 minut do rahlo gostljate omake.
Fižol stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in zamešamo v paradižnikovo omako. Zavremo in kuhamo 2 minuti. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
Očiščene lignje osušimo s kuhinjskim papirjem. Napolnimo jih s fižolovim nadevom in naložimo v ognjevarno posodo. Prelijemo jih s preostalim nadevom, dolijemo šeri, dodamo preostale rožmarinove vejice in postavimo v pečico za 25 minut.
Po 12 minutah pečenja naložimo v posodo še lovke. Med pečenjem lignje večkrat pokapljamo z omako. Odlična priloga lignjem je mehka in kremasta polenta.