Sestavine

  • 4 veliki jadranski lignji
  • 4 stroki česna
  • 6 zrelih paradižnikov (Lušt)
  • 4 vejice rožmarina
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 1 konzerva velikega belega fižola (400 g)
  • 100 ml suhega šerija

Uvod

Tudi odločitev za ta recept je spodbudila korontena … Jadranski lignji, ker so tako veliki. Olivno olje, paradižnik, rožmarin, ker nas ta trojka vedno spremlja na dopustu. Rumena polenta in beli fižol, ker se tako lepo družita in objemata z lignji. Vse to, kdaj spet?!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2017, Šumenjak
 
Postopek
1

Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. Paradižnik blanširamo, olupimo in razrežemo na osem delov. Dve vejici rožmarina osmukamo in lističe drobno sesekljamo.

2

V ponvi segrejemo olje in pražimo česen na majhni temperaturi, da rahlo porjavi. Dodamo narezani paradižnik in rožmarin ter dušimo 7 minut do rahlo gostljate omake.

3

Fižol stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in zamešamo v paradižnikovo omako. Zavremo in kuhamo 2 minuti. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

4

Očiščene lignje osušimo s kuhinjskim papirjem. Napolnimo jih s fižolovim nadevom in naložimo v ognjevarno posodo. Prelijemo jih s preostalim nadevom, dolijemo šeri, dodamo preostale rožmarinove vejice in postavimo v pečico za 25 minut.

5

Po 12 minutah pečenja naložimo v posodo še lovke. Med pečenjem lignje večkrat pokapljamo z omako. Odlična priloga lignjem je mehka in kremasta polenta.

Oceni
1234