Polnjeni lignji z lisičkami in kozicami
Sestavine
- 20 srednje velikih lignjev
- 150 g lisičk
- 8 velikih kozic
- 3 rezine toasta
- 2 žlici masla
- 4 stroki česna
- 1 šalotka
- 5 žlic oljčnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol, sveže mleti poper
- kajesnski poper
- 500 g mlade blitve
- olje za pečenje

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Robinia 2013, Štemberger
Toastu odrežemo skorjo, sredico narežemo na zelo majhne kocke in jih hrustljavo opečemo na maslu. Lisičke narežemo na drobne kocke, šalotko in 1 strok česna zelo drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo 2 žlici olja, rahlo opražimo šalotko, dodamo lisičke in jih na srednji vročini pražimo nekaj minut. Pred koncem pečenja dodamo česen in pražimo še 1 minuto. Začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Kozice olupimo in narežemo na drobne kose. Zmešamo pražene lisičke, narezane kozice, tretjino opraženega toasta in peteršilj. S tako pripravljenim nadevom napolnimo očiščene in osušene lignje. Zapremo jih z zobotrebci.
Blitvo očistimo in blanširamo v slanem kropu 2 minuti. Stresemo jo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Preostali česen narežemo na tanke rezine.
V ponvi rahlo segrejemo 3 žlice olja, vanj stresemo narezani česen, ga pražimo 30 sekund in dodamo dobro ožeto blitvo. Pražimo toliko časa, da se blitva segreje ter začinimo s soljo in poprom.
V veliki ponvi segrejemo olje za pečenje in lignje zlato rjavo opečemo. V ogrete krožnike naložimo blitvo, jo potresemo s preostalim hrustljavimi kockami toasta in na vrh naložimo pečene lignje.