Sestavine

  • 130 g mehkega masla
  • 150 g medu
  • 2 jajci
  • 150 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 500 g jabolk
  • 80 g orehov
  • 1 žlica mleka
  • 1 žlička cimeta
  • maslo in moka za model

Uvod

Ker je vsaka jesen polna jabolk, ne manjka receptov za jabolčne pite, biskvite, torte, kolače. Vsak ima svojega favorita, iz dediščine, zapuščine, dote, spominov ali stare revije, ki ga nato ponavlja iz leta v leto. Toda, ali ni ravno to razlog, da poskusimo še kaj novega. Če pa je jabolk, ko so zrela in sočna, vedno preveč....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Model za torto (premer 22 cm) dobro namastimo z maslom in pomokamo. 100 g masla kremasto stepemo, dodamo 120 g medu in stepamo še 2 minuti. Med stepanjem dodamo jajci, eno za drugim. Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo na masleno kremo. Vse skupaj hitro zmešamo, napolnimo model in testo poravnamo.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jabolka olupimo, razrežemo na osmine in izrežemo peške. Jabolka naložimo na testo z okroglo stranjo navzgor.

3

V kozici segrejemo 30 g masla, 30 g medu, mleko, cimet in orehe ter kuhamo na majhni vročini 3 minute. Z omako prelijemo jabolka in pecivo pečemo v sredini pečice 40 minut. Če orehi potemnijo, pecivo zadnjih 10 minut rahlo pokrijemo z alu folijo. Pečeno pecivo ohladimo na rešetki in ga nato narežemo na kose. Zraven lahko ponudimo stepeno sladko smetano.

Oceni