Polnozrnati kolač s slivami
Sestavine
- 200 g masla
- 75 g svetlega muscovado sladkorja
- 75 g rjavega sladkorja
- 100 g opraženih mletih lešnikov
- 4 jajca
- 150 g polnozrnate pšenične moke
- 1 zvrhana žlička pecilnega praška
- 1 žlička cimeta
- sol
- sladkor v prahu in cimet za posip
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Dno modela za torto (23 cm) obložimo s papirjem za peko. Slive razpolovimo in izkoščičimo.
Mehko maslo in obe vrsti sladkorja stepamo v mešalniku 5 minut do svetlo rjave kreme. V skodelici rahlo razžvrkljamo jajca, jih med mešanjem vlijemo v masleno kremo in stepamo toliko časa, da se jajca in maslo povežejo.
V skledi zmešamo moko, mlete lešnike, pecilni prašek, cimet in ščepec soli. Moko z lešniki zamešamo v masleno kremo in dobro premešamo. S testom napolnimo pripravljeni model za torto in ga poravnamo. Po vrhu tesno naložimo slive s prerezano stranjo navzdol in jih rahlo potisnemo v testo.
Kolač pečemo v sredini pečice 60 minut. Pečeni kolač pustimo počivati 20 minut, nato ga vzamemo iz modela in ohladimo na rešetki. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu in cimetom.