Polnozrnati kolač s slivami
Sestavine
- 200 g masla
- 75 g svetlega muscovado sladkorja
- 75 g rjavega sladkorja
- 100 g opraženih mletih lešnikov
- 4 jajca
- 150 g polnozrnate pšenične moke
- 1 zvrhana žlička pecilnega praška
- 1 žlička cimeta
- sol
- sladkor v prahu in cimet za posip

Uvod
Zadnje slive v sezoni? Odločitev je težka, saj slive ne tekmujejo za primat sadne priljubljenosti le v cmokih, temveč vsakemu popoldanskemu pecivu, ki se ga da narezati na dovolj kosov, da ostanejo še za jutri ali dalje, dodajo svojo zapeljivo, karamelizirano, sladko sočnost, ki vsak ”suhi” biskvit povzdigne v doživetje sladkanja. Zato je ta kolač, ker s polnozrnato moko in lešniki še poglobi očarljivost sočnosti sliv, naš favorit. Zadnje si je potrebno dolgo zapomniti!
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Dno modela za torto (23 cm) obložimo s papirjem za peko. Slive razpolovimo in izkoščičimo.
Mehko maslo in obe vrsti sladkorja stepamo v mešalniku 5 minut do svetlo rjave kreme. V skodelici rahlo razžvrkljamo jajca, jih med mešanjem vlijemo v masleno kremo in stepamo toliko časa, da se jajca in maslo povežejo.
V skledi zmešamo moko, mlete lešnike, pecilni prašek, cimet in ščepec soli. Moko z lešniki zamešamo v masleno kremo in dobro premešamo. S testom napolnimo pripravljeni model za torto in ga poravnamo. Po vrhu tesno naložimo slive s prerezano stranjo navzdol in jih rahlo potisnemo v testo.
Kolač pečemo v sredini pečice 60 minut. Pečeni kolač pustimo počivati 20 minut, nato ga vzamemo iz modela in ohladimo na rešetki. Pred serviranjem ga potresemo s sladkorjem v prahu in cimetom.