Sestavine

  • 250 g kozic
  • 150 g lososovega filjea
  • 2 mladi čebuli 20 g svežega ingverja
  • 1 žlica tajske ribje omake
  • 1 žlica svežega kopra
  • sol
  • poper
  • 150 g panko drobtin (ali navadnih)
  • 500 g zelenih špargljev
  • 120 g masla
  • sveži koriander
  • 200 g topinamburja
  • 500 g krompirja
  • 100 ml mleka

Uvod

Lupljenje kuhanega topinamburja je sicer zamudno, toda krompir je v pireju spremljave zelo vesel. Zato pa je toliko bolj preprosto skuhati zelene šparglje, ker mikrovalovna pečica (saj v njej ne pogrevate industrijsko pripravljene hrane, kaj ne?!) to opravi pri 600 watih v dobri minut (v močnejši varianti pa še dosti prej). Seveda pa so glavni polpeti, zaradi katerih boste pozabili na tortice iz rakovega mesa, ki ga tako ne morete kupiti v naših trgovinah....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Losos narežemo na 1 cm velike kocke, kozice olupimo in narežemo ter oboje grobo sesekljamo v sekljalniku. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. V ribjo maso zamešamo ingver, mlado čebulo, ribjo omako in koper ter maso začinimo s soljo in poprom. Z mokrimi rokami oblikujemo 8 polpetov in jih do pečenja shranimo v hladilniku.

2

Topinambur skuhamo v lupini do mehkega in ga olupimo. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Odcedimo in ga skupaj s topinamburjem pretlačimo z vročim mlekom in 70 g masla v gladek pire.

3

Šparglje blanširamo v slanem kropu 3 minute in jih odcedimo (ali skuhamo v mikrovalovni pečici!). Koriander grobo narežemo. Polpete povaljamo v drobtinah in jih hrustljavo ocvremo v vročem olju ter odecdimo na kuhinjskem papirju. Preostalo maslo raztopimo v majhni ponvi.

4

Na vroče krožnike naložimo krompirjev pire, nanj kuhane šparglje, prelijemo z maslom, potresemo s koriandrom in na vrh položimo po dva polpeta.

Oceni