Polpeti s kozicami in šparglji s koriandrom
Sestavine
- 250 g kozic
- 150 g lososovega filjea
- 2 mladi čebuli 20 g svežega ingverja
- 1 žlica tajske ribje omake
- 1 žlica svežega kopra
- sol
- poper
- 150 g panko drobtin (ali navadnih)
- 500 g zelenih špargljev
- 120 g masla
- sveži koriander
- 200 g topinamburja
- 500 g krompirja
- 100 ml mleka
Losos narežemo na 1 cm velike kocke, kozice olupimo in narežemo ter oboje grobo sesekljamo v sekljalniku. Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. V ribjo maso zamešamo ingver, mlado čebulo, ribjo omako in koper ter maso začinimo s soljo in poprom. Z mokrimi rokami oblikujemo 8 polpetov in jih do pečenja shranimo v hladilniku.
Topinambur skuhamo v lupini do mehkega in ga olupimo. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo do mehkega v slani vodi. Odcedimo in ga skupaj s topinamburjem pretlačimo z vročim mlekom in 70 g masla v gladek pire.
Šparglje blanširamo v slanem kropu 3 minute in jih odcedimo (ali skuhamo v mikrovalovni pečici!). Koriander grobo narežemo. Polpete povaljamo v drobtinah in jih hrustljavo ocvremo v vročem olju ter odecdimo na kuhinjskem papirju. Preostalo maslo raztopimo v majhni ponvi.
Na vroče krožnike naložimo krompirjev pire, nanj kuhane šparglje, prelijemo z maslom, potresemo s koriandrom in na vrh položimo po dva polpeta.