Polpeti s sirom, beluši in belušna omaka
Sestavine
- 1 stara žemlja
- 80 g šalotke
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 100 g aromatičnega sira (grojer, alpski...)
- 600 g mlete govedine
- 1 jajce
- sol, poper
- 12 kg belih belušev
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 200 ml sladke smetane
- 3 žlice narezanega drobnjaka
- 4 žlice repičnega olja
- 2 žlički rdečega popra
- 1 žlička timijanovih lističev
- 3 žlice oljčnega olja
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
Žemljo narežemo na zelo majhne kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Sir grobo naribamo. V skledi zmešamo mleto meso, kruhove kocke, naribani sir, šalotko, peteršilj in jajce. Maso krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom, jo oblikujemo v 8 polpetov in jih postavimo v hladilnik za 1 uro.
Beluše olupimo in odlomimo lesene konce. 200 g belušev grobo sesekljamo. V loncu zavremo smetano in juho, dodamo sesekljane šparglje in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. V omako zamešamo 2 žlici drobnjaka, jo fino zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo in poprom.
V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na srednji vročini na vsaki strani 5 minut. Pečene polpete shranimo na toplem.
Medtem preostale beluše spečemo na vročem žaru, jih narežemo na manjše kose in zmešamo z oljčnim oljem, roza poprom in timijanom. Na ogrete krožnike naložimo omako, pečene beluše in polpete ter postresemo s preostalim drobnjakom.