Sestavine

  • 1 stara žemlja
  • 80 g šalotke
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 100 g aromatičnega sira (grojer, alpski...)
  • 600 g mlete govedine
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • 12 kg belih belušev
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 žlice narezanega drobnjaka
  • 4 žlice repičnega olja
  • 2 žlički rdečega popra
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 3 žlice oljčnega olja

Uvod

Z mletim mesom, na hitro popečenim, ne moreš zgrešiti, od čevapčičev, pleskavic, burgerjev, do polpet, ki jih je tudi Šola okusov polna. Tokrat smo jim dodali sir.

Zrezki iz mletega mesa pa niso tako popularni le zaradi pestrosti dodatkov, ki jih lahko dodamo v njihovo mesno maso, temveč tudi zaradi prilog, ki se spreminjajo z letnim časom. Tokrat smo jim zato namenili družbo belušev, zato lahko polpete in mleto meso vzamete tudi le kot izgovor. Pravzaprav je to še en belušni recept, ki jih je v Šoli okusov celo več od polpet …

A posebnost tokrat niso niti beluši, temveč omaka iz njih. Ko smo jim dodali drobnjak, smo iz belušev ”naredili” (zelene) šparglje, kar jim je še povečalo popularnost, in ker smo jih popekli na žaru, je iz kosila nastal še piknik....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Žemljo narežemo na zelo majhne kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Sir grobo naribamo. V skledi zmešamo mleto meso, kruhove kocke, naribani sir, šalotko, peteršilj in jajce. Maso krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom, jo oblikujemo v 8 polpetov in jih postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Beluše olupimo in odlomimo lesene konce. 200 g belušev grobo sesekljamo. V loncu zavremo smetano in juho, dodamo sesekljane šparglje in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. V omako zamešamo 2 žlici drobnjaka, jo fino zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo in poprom.

3

V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na srednji vročini na vsaki strani 5 minut. Pečene polpete shranimo na toplem.

4

Medtem preostale beluše spečemo na vročem žaru, jih narežemo na manjše kose in zmešamo z oljčnim oljem, roza poprom in timijanom. Na ogrete krožnike naložimo omako, pečene beluše in polpete ter postresemo s preostalim drobnjakom.

Oceni