Polpeti z beluši, grah in mavrahi
Sestavine
- 300 g belih belušev
- 500 g mletega govejega mesa
- 2 stari žemlji
- 150 ml mleka
- 1 čebula
- 100 g masla
- 50 ml sladke smetane
- 1 jajce
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- sol, poper
- 70 g ghee masla
- 40 g posušenih mavrahov (ali jurčkov)
- 2 majhni šalotki
- 150 g zmrznjenega graha
- krompirjev pire

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2016, Puklavec Family Wines
Beluše olupimo in kuhamo v vreli slani vodi 3 minute. Prelijemo jih z mrzlo vodo in osušimo. Narežemo jih na drobne kocke. Kruh narežemo na drobne kocke, ga prelijem s toplim mlekom in pustimo stati 5 minut. Mavrahe ali jurčke namočimo v vroči vodi.
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo in svetlo rjavo opražimo v majhni ponvi v 30 g masla. Dolijemo sladko smetano, pustimo vreti 1 minuto, ponev odstavimo s štedilnika in čebulo ohladimo.
V posodi z rokami dobro premešamo mleto meso, čebulo s smetano, jajce, dobro ožeti kruh, narezane beluše, pehtran, sol in poper. Na koncu po potrebi dodatno začinimo. Iz mase oblikujemo majhne polpete in jih postavimo v hladilnik za 10 minut.
Grah blanširamo v slanem kropu 1 minuto, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šalotko, pražimo do svetlo rjave barve in dodamo ožete gobe. Pražimo še minuto in dodamo blanširani grah. Začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 160 stopinj. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in pečemo polpete na vsaki strani na srednji temperaturi 4 minute do zlato rjave barve. Nato jih prestavimo v pečico za 10 minut.
Na krožnike naložimo krompirjev pire, nanj po tri polpete in oblijemo z masleno omako z grahom in mavrahi.