Sestavine

  • 300 g belih belušev
  • 500 g mletega govejega mesa
  • 2 stari žemlji
  • 150 ml mleka
  • 1 čebula
  • 100 g masla
  • 50 ml sladke smetane
  • 1 jajce
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • sol, poper
  • 70 g ghee masla
  • 40 g posušenih mavrahov (ali jurčkov)
  • 2 majhni šalotki
  • 150 g zmrznjenega graha
  • krompirjev pire

Uvod

Zasedba je spomladansko brezhibna, beluši, mladi grah in mavrahi. Torej ne more iti nič narobe, četudi bomo malo eksperimentirali. Polpeti z beluši? Kot omaka že, a ne kot ”pleskavica” … Toda prav pri njej smo se nekaj naučili - da je najbolj pomembna njena sočnost. V pleskavici je zato čebula, in v naših polpetih ob tankih kolobarjih belušev tudi. Ker pa so polpeti debelejši, potrebujejo še malo dodatne pomoči. Trik uspe, ko zmehčani čebuli dolijemo sladko smetano in ju reduciramo do goste omake. Dovolimo, da uporabite tudi pri drugih govejih polpetih....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2016, Puklavec Family Wines
 
Postopek
1

Beluše olupimo in kuhamo v vreli slani vodi 3 minute. Prelijemo jih z mrzlo vodo in osušimo. Narežemo jih na drobne kocke. Kruh narežemo na drobne kocke, ga prelijem s toplim mlekom in pustimo stati 5 minut. Mavrahe ali jurčke namočimo v vroči vodi.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo in svetlo rjavo opražimo v majhni ponvi v 30 g masla. Dolijemo sladko smetano, pustimo vreti 1 minuto, ponev odstavimo s štedilnika in čebulo ohladimo.

3

V posodi z rokami dobro premešamo mleto meso, čebulo s smetano, jajce, dobro ožeti kruh, narezane beluše, pehtran, sol in poper. Na koncu po potrebi dodatno začinimo. Iz mase oblikujemo majhne polpete in jih postavimo v hladilnik za 10 minut.

4

Grah blanširamo v slanem kropu 1 minuto, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Šalotko narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šalotko, pražimo do svetlo rjave barve in dodamo ožete gobe. Pražimo še minuto in dodamo blanširani grah. Začinimo s soljo in poprom.

5

Pečico segrejemo na 160 stopinj. V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in pečemo polpete na vsaki strani na srednji temperaturi 4 minute do zlato rjave barve. Nato jih prestavimo v pečico za 10 minut.

6

Na krožnike naložimo krompirjev pire, nanj po tri polpete in oblijemo z masleno omako z grahom in mavrahi.

Oceni