Polpeti z lisičkami in paradižnikov ragu
Sestavine
- 300 g svežih lisičk
- 2 žemlji
- 150 ml mleka
- 60 g šalotke
- 5 strokov česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici masla
- sol, poper
- 1 žlica origana
- 1 žlica timijana
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 jajce
- 100 g drobtin
- 400 g mešanih majhnih paradižnikov
- čilijevi kosmiči
- sveži pehtran
- repično olje za pečenje
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
Lisičke in olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Žemlji narežemo na majhne kocke, prelijemo s toplim mlekom in pustimo stati 15 minut.
Veliko ponev močno segrejemo in vanjo stresemo narezane lisičke. Pražimo jih na močni temperaturi nekaj minut in odlijemo vodo, ki se je nabrala v ponvi med praženjem. Dodamo 2 žlici olja, žlico masla,sesekljano šalotko in dva stisnjena stroka česna. Vse skupaj pražimo še nekaj minut, rahlo začinimo s soljo in poprom in pustimo ohladiti.
V skledi zmešamo pražene gobe, namočene žemlje, jajce, 50 g drobtin, origano, timijan in mleto papriko. Vse skupaj temeljito pregnetemo in solimo. Iz mase oblikujemo 8 majhnih ploščatih polpetov in jih postavimo v hladilnik za 15 minut.
Preostali česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. Paradižnike razrežemo na polovico ali na četrtine, odvisno od velikosti paradižnikov. V večji kozici segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo česen, pražimo 30 sekund in dodamo narezane paradižnike.
Med mešanjem jih pražimo na srednji temperaturi 7 do 10 minut, da dobimo rahlo gostljato omako. Začinimo s soljo, čilijevimi kosmiči in sesekljanim pehtranom.
V veliki ponvi segrejemo repično olje. Polpete povaljamo v preostalih drobtinah in jih cvremo na srednji temperaturi na vsaki strani 5 do 7 minut oz. do zlato rjave barve. Pečene polpete odcedimo na kuhinjskem papirju.
V ogrete krožnike naložimo paradižnikovo omako in nanjo položimo pečeni polpet. Preostale polpete serviramo ločeno.