Sestavine

  • 300 g svežih lisičk
  • 2 žemlji
  • 150 ml mleka
  • 60 g šalotke
  • 5 strokov česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici masla
  • sol, poper
  • 1 žlica origana
  • 1 žlica timijana
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 jajce
  • 100 g drobtin
  • 400 g mešanih majhnih paradižnikov
  • čilijevi kosmiči
  • sveži pehtran
  • repično olje za pečenje

Uvod

Za pleskavice, burgerje, kroglice, polpete, za vse, kar je mleto in popečeno, je obvezno meso. Pravijo mesojedci … Imajo prav? Zato pa je tako malo receptov za lisičkine polpete.

Vse, kar je brez mesa, je dobro. Pravijo vegetarijanci … Imajo prav? Zato pa mesojedci jejo tako malo zelenjave.

V Šoli okusov rušimo mite. Eni in drugi se motijo! Zato, ker prvi razmišljajo le mesno, drugi pa le nemesno. Res je, da so zelenjavne jedi boljše od mesnih. Toda le, če so dobre! Zato, mesojedci, specite si ”burger” iz lisičk, vegetarijanci, kuhajte z mislijo na zelenjavo, ne pa na meso.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
 
Postopek
1

Lisičke in olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Žemlji narežemo na majhne kocke, prelijemo s toplim mlekom in pustimo stati 15 minut.

2

Veliko ponev močno segrejemo in vanjo stresemo narezane lisičke. Pražimo jih na močni temperaturi nekaj minut in odlijemo vodo, ki se je nabrala v ponvi med praženjem. Dodamo 2 žlici olja, žlico masla,sesekljano šalotko in dva stisnjena stroka česna. Vse skupaj pražimo še nekaj minut, rahlo začinimo s soljo in poprom in pustimo ohladiti.

3

V skledi zmešamo pražene gobe, namočene žemlje, jajce, 50 g drobtin, origano, timijan in mleto papriko. Vse skupaj temeljito pregnetemo in solimo. Iz mase oblikujemo 8 majhnih ploščatih polpetov in jih postavimo v hladilnik za 15 minut.

4

Preostali česen olupimo in sploščimo z ročajem noža. Paradižnike razrežemo na polovico ali na četrtine, odvisno od velikosti paradižnikov. V večji kozici segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo česen, pražimo 30 sekund in dodamo narezane paradižnike.

5

Med mešanjem jih pražimo na srednji temperaturi 7 do 10 minut, da dobimo rahlo gostljato omako. Začinimo s soljo, čilijevimi kosmiči in sesekljanim pehtranom.

6

V veliki ponvi segrejemo repično olje. Polpete povaljamo v preostalih drobtinah in jih cvremo na srednji temperaturi na vsaki strani 5 do 7 minut oz. do zlato rjave barve. Pečene polpete odcedimo na kuhinjskem papirju.

7

V ogrete krožnike naložimo paradižnikovo omako in nanjo položimo pečeni polpet. Preostale polpete serviramo ločeno.

Oceni
1234