Sestavine

  • 250 g mesa rakovice
  • 3 žlice majoneze
  • 1 jajce
  • ½ žličke dijonske gorčice
  • 1 žlička worcesterske omake
  • sol
  • 7 žlic panko drobtin
  • 100 g creme fraiche ali kisle smetane
  • 1 žlica pekoče čili omake
  • 1 žlička paprika marmelade
  • olje za cvrenje

Uvod

Bilo je na dopustu. V gostilni, v kateri je pred divjim brancinom iz pečice vselej potrebno naročiti rakovico v solati. Oziroma, solato v rakovici. Ker ni boljše v celi Istri. Oziroma, vsaj takrat in tam, kjer sta na dopustu ... Nič čudnega, da je slej kot prej prišel tudi takšen vzdih: ”Kako imam rada rakovico! Kakšna škoda, da jo lahko jeva samo na dopustu!”

Dolgo se je mučil po domačih ribarnicah, da je končno dobil želeno. Potem je bilo vse drugo lahko. Njeno zadovoljstvo pa veliko! ”Saj to je še boljše od solate,” ga je pohvalila. In, seveda, še dodala: ”A ne od dopusta!”...

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Jakot 2010, Klinec
 
Postopek
1

Gladko je zmešal majonezo, jajce, gorčico in worcestersko omako ter rahlo solil. V omako je previdno zamešal meso rakovice in 3 žlice drobtin ter maso postavil v hladilnik za 1 uro.

2

Kislo smetano, čili omako in marmelado je zamešal v omako in solil. Iz mase je oblikoval 6 majhnih polpetk in jih povaljal v preostalih panko drobtinah. V ponev je vlil olje 1 cm visoko, ga segrel in v njem ocvrl polpetke. Pečene je odcedil na kuhinjskem papirju. Ponudil jih na lističih zelene solate z omako.

Oceni