Pomarančni parfait z baklavo
Sestavine
- 50 g olupljenih mandljev
- 100 g pistacijevih jedrc
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 40 g stopljenega masla
- 3 listi tanko vlečenega testa za baklave
- 3 žlice limonovega soka
- 120 g medu
- 90 ml pomarančnega soka
- 1 žlička pomarančnega olja
- 4 rumenjaki
- sol
- 300 ml sladke smetane (35 % maščobe)

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas zamrzovanja)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje, pistacije in cimet fino zmeljemo ter zmešamo s sladkorjem. Testo razrežemo na 15 pravokotnikov 8 x 15 cm. Po pet pravokotnikov zložimo enega na drugega in pri tem vsakega premažemo z maslom. Pravokotni model za peko (8 x 15 cm) obložimo s papirjem za peko.
V model položimo prvi kupček testa, ga potresemo s polovico mletih oreščkov in pokrijemo z drugim kupčkom testa. Dve žlici mletih oreščkov damo na stran, s preostalimi pa potresemo testo. Pokrijemo s tretjim kupčkom testa in baklavo pečemo 20 minut v sredini pečice. Nato temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo še 20 minut. Baklavo ohladimo in večkrat prebodemo z leseno palčko.
Limonov sok, med in pomarančni sok kuhamo na majhni vročini 5 minut ter na koncu v sirup zamešamo pomarančno olje. 100 ml sirupa damo na stran (za parfait), s preostalim sirupom pa prelijemo ohlajeno baklavo.
Rumenjake, pomarančni sirup (100 ml) in ščepec soli stepamo nad soparo do goste kreme. Posodo postavimo v ledeno vodo in jajčno kremo med mešanjem ohladimo. Smetano trdo stepemo in jo previdno zamešamo v jajčno kremo.
Baklavo vodoravno prerežemo. Model za pečenje obložimo s prozorno folijo in na dno porazdelimo 1/3 kreme. Nanjo položimo polovico baklave in jo premažemo s 1/3 kreme. Pokrijemo z drugo polovico baklave, po vrhu premažemo s preostalo kremo in pokrito zamrznemo preko noči.
Baklavo vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Narežemo jo na rezine in na krožniku potresemo s preostalimi oreščki.