Pomarančni parfait z baklavo
Sestavine
- 50 g olupljenih mandljev
- 100 g pistacijevih jedrc
- 1/2 žličke mletega cimeta
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 40 g stopljenega masla
- 3 listi tanko vlečenega testa za baklave
- 3 žlice limonovega soka
- 120 g medu
- 90 ml pomarančnega soka
- 1 žlička pomarančnega olja
- 4 rumenjaki
- sol
- 300 ml sladke smetane (35 % maščobe)
Uvod
Zakaj je pri vašem sladoledarju vedno tako dolga vrsta? Zato, ker se tako dolgo odločate, kakšen sladoled boste danes, če pa jih je toliko vrst … Vseeno pa se tudi najboljši sladoledar še ni spomnil, da bi naredil sladoled iz – baklave. Torej ga morate sami! Najprej (mu) specite baklavo, potem pa baklavi zmešajte pomarančno kremo. Pri sladoledarju bo še vedno vrsta, vi pa boste doma počakali, da se bo zmrzlina na pol stopila. Potem bo parfait prav kremast, baklava pa prav hrustljava.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ čas zamrzovanja)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Mandlje, pistacije in cimet fino zmeljemo ter zmešamo s sladkorjem. Testo razrežemo na 15 pravokotnikov 8 x 15 cm. Po pet pravokotnikov zložimo enega na drugega in pri tem vsakega premažemo z maslom. Pravokotni model za peko (8 x 15 cm) obložimo s papirjem za peko.
V model položimo prvi kupček testa, ga potresemo s polovico mletih oreščkov in pokrijemo z drugim kupčkom testa. Dve žlici mletih oreščkov damo na stran, s preostalimi pa potresemo testo. Pokrijemo s tretjim kupčkom testa in baklavo pečemo 20 minut v sredini pečice. Nato temperaturo zmanjšamo na 160 stopinj in pečemo še 20 minut. Baklavo ohladimo in večkrat prebodemo z leseno palčko.
Limonov sok, med in pomarančni sok kuhamo na majhni vročini 5 minut ter na koncu v sirup zamešamo pomarančno olje. 100 ml sirupa damo na stran (za parfait), s preostalim sirupom pa prelijemo ohlajeno baklavo.
Rumenjake, pomarančni sirup (100 ml) in ščepec soli stepamo nad soparo do goste kreme. Posodo postavimo v ledeno vodo in jajčno kremo med mešanjem ohladimo. Smetano trdo stepemo in jo previdno zamešamo v jajčno kremo.
Baklavo vodoravno prerežemo. Model za pečenje obložimo s prozorno folijo in na dno porazdelimo 1/3 kreme. Nanjo položimo polovico baklave in jo premažemo s 1/3 kreme. Pokrijemo z drugo polovico baklave, po vrhu premažemo s preostalo kremo in pokrito zamrznemo preko noči.
Baklavo vzamemo iz zamrzovalnika 10 minut pred serviranjem. Narežemo jo na rezine in na krožniku potresemo s preostalimi oreščki.