Pomlad iz pečice
Sestavine
- 800 g majhnega mladega krompirja
- sol
- 400 g zelenih špargljev
- 40 g naribanega parmezana
- 80 g grojer sira
- 20 g masla
- 1 1/2 žlice moke
- 300 ml mleka
- 150 ml sladke smetane
- muškatni orešček
- poper
- 60 g čemaža
- 60 g orehov
- 1 rdeči čili
- 2 žlici oljčnega olja z limono
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica limonovega soka

Uvod
Imamo sestavine, nimamo pa recepta. Spomladi, ko je povsod dovolj čemaža, špargljev, nasploh mlade zelenjave, se nam to rado primeri, saj se nam ne ljubi več ponavljati starih jedi, še manj pa brskati za novimi. Rešitev? Vrzite vse, kar nam po dolgi in zelenjavno škrti zimi tako radodarno ponuja pomlad, v dober pekač in med čakanjem zmešajte berivko in redkvice v dovolj veliki solatni skledi. Pomlad iz pečice: čemaž in krompir s šparglji in orehi.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 695 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Renski rizling 2016, Joannes Protner
Krompir umijemo in kuhamo v soljeni vodi 12 minut. Nato ga odcedimo in po želji prerežemo na polovico. Grojer sir fino naribamo in zmešamo s parmezanom. Šparglje olupimo na spodnji tretjini, odlomimo olesenele dele in narežemo na 5 cm dolge kose.
V kozici segrejemo maslo, dodamo moko in pražimo 30 sekund. Dolijemo mleko in smetano, zavremo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Bešamelno mako začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Čemaž umijemo in grobo sesekljamo. Bešamelno omako in 40 g čemaža zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom ter vmešamo polovico sira. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
V ognjevarno posodo za narastke porazdelimo polovico bešamelne omake, po njej porazdelimo krompir in šparglje, pokapljamo s preostalo omako in potresemo s preostalim sirom. Pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut.
Orehe opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in grobo sesekljamo. Čili narežemo na tanke kolobarje. Preostali čemaž drobno sesekljamo. V skodeli zmešamo orehe, čili, čemaž, oljčno olje, limonovo olje, limonov sok, sol in poper ter potresemo po pečenem krompirju.