Sestavine

  • 250 g moke
  • 125 g masla
  • sol, poper
  • 2 rumenjaka
  • 200 g zelenih špargljev
  • 100 g mladega brokolija
  • 2 srednje debela pora
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 4 jajca
  • 120 ml sladke smetane
  • 1 žlička nastrgane limonove lupine
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 100 g mocarele ali mehkega kozjega sira
  • 2 žlici koruznega zdroba
  • maslo za model
  • sveži drobnjak

Uvod

Zvrhan koš razlogov je, da po prvomajskih praznikih spečete pomladni kiš s šparglji in mladim brokolijem. Ker zdaj je pa res in končno že pomlad. Ker so vsaki prazniki kulinarično naporni, zato se po njih prileže nekaj zelenjavnega. Ker je (bila) za prvomajske praznike vsa Slovenija na morju, na obalnih tržnicah pa zelenjava prej in bolj radodarno obrodi. Ker je, torej, priložnost, da uporabite tudi divje šparglje, in ker mladi brokoli lahko zamenjate z drugo mlado, pomladno zelenjavo. Ker takšen kiš pravzaprav ne potrebuje izgovorov, temveč le še skledo solate. In, seveda, ker bo še jutri in hladen poslastica, ne pa ostanek....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Za testo v loncu zavremo 100 ml vode, maslo in 1/4 žličke soli. Dodamo moko in z leseno kuhalnico mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo in se na dnu naredi bela obloga. Maso stresemo v skledo in z nastavkom za gnetenje vmešamo rumenjaka, enega za drugim.

2

Testo še enkrat na hitro pregnetemo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro. Model za pečenje namastimo in potresemo s koruznim zdrobom.

3

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del. Por po dolgem razpolovimo in narežemo na 1 cm široke trakove. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in narezani por pražimo na srednji vročini 2 minuti. Solimo in popramo ter stresemo na krožnik.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in brokoli pražimo 3 minute, ga začinimo s soljo in poprom in poberemo iz ponve. Segrejemo še preostalo olje in šparglje pražimo 1 minuto.

5

V skledi gladko razžvrkljamo smetano, jajca, limonovo lupino, kurkumo, sol in poper. Dodamo še dušeni por in parmezan. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

6

Testo razvaljamo na velikost modela in ga s pomočjo valjarja preložimo v model ter poravnamo robove. Po testu porazdelimo brokoli in šparglje, prelijemo z jajčno kremo in postavimo v pečico za 30 minut.

7

Mocarelo ali kozji sir natrgamo na manjše kose, potresemo po quichu in postavimo v pečico še za 10 minut. Pečeni quiche pustimo stati 10 minut, šele nato narežemo na kose in okrasimo s celim drobnjakom.

Oceni