Pomladni kari s šparglji
Sestavine
- 8 šalotk
- 2 majhna stroka česna
- 400 g zelenih špargljev
- 20 g svežega ingverja
- 2 žlici arašidovega olja
- 2 žlički zelene kari paste (green curry)
- 1 žlička ribje omake
- kajenski poper
- 1/2 žličke naribane limonove lupine
- 1 žlička limonovega soka
- 200 ml kokosovega mleka
- 120 g zmrznjenega graha
- sveži koriander
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Angel 2010, Batič
Šalotke olupimo in razpolovimo. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Grah stresemo na cedilo, prelijemo z vročo vodo in odcedimo.
Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih olupimo na spodnji tretjini. Narežemo jih na 4 cm velike kose in vsakega nato po dolgem na polovico. V loncu zavremo slano vodo in narezane šparglje blanširamo 3 do 4 minute, jih prelijemo z mrzlo vodo in pustimo odcediti.
V nizkem loncu ali kozici segrejemo olje in pražimo šalotke na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo česen in ingver, pražimo 1 minuto in dolijemo kokosovo mleko. Začinimo s soljo, ribjo omako in kajenskim poprom. Dolijemo nekaj žlic vode in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.
Vmešamo blanširane šparglje in grah, dodamo limonovo lupino in sok ter previdno zavremo. Kari naložimo v servirni skodeli in potresemo s koriandrom. Odlična priloga je kuhani basmati riž.