Sestavine

  • 8 šalotk
  • 2 majhna stroka česna
  • 400 g zelenih špargljev
  • 20 g svežega ingverja
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 žlički zelene kari paste (green curry)
  • 1 žlička ribje omake
  • kajenski poper
  • 1/2 žličke naribane limonove lupine
  • 1 žlička limonovega soka
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 120 g zmrznjenega graha
  • sveži koriander

Uvod

Kari (curry je po angleško) je mešanica začimb. Enako pa se tudi imenujejo (indijske) jedi, ki so začinjene s to mešanico začimb. Strogih pravil, katere začimbe sestavljajo kari mešanico, ni, pravzaprav je edino pravilo to, da morata imeti vsak kuhar in vsaka jed svojo kari mešanico začimb. Kari v prahu je rumen, barvo pa mu daje kurkuma. A kariji so tudi v pastah in te paste so rumene, zelene, rdeče. kari v prahu je sladek in pekoč hkrati, toda oboje zelo umirjeno. Kari paste pa so večinoma peklensko pekoče.

Ker je kari kot mešanica začimb tako raznolik, so takšne tudi jedi s karijem. Pravzaprav so to indijske, malajske, tajske, indonezijske enolončnice, ki jih (večinoma) druži kokosovo mleko. In ker imamo Slovenci zelo radi jedi, ki jih jemo z žlico, ima v Šoli okusov vsak letni čas svoje karije. Pomladni je s šparglji, grahom in šalotko.

Šola okusov: kuhajo (dušijo) se le šalotke, z ingverjem in česnom, v kokosovem mleku, šparglji in grah pa se le blanširajo in na koncu zamešajo v kari, tako da je zelenjava čvrsta in barvita....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Angel 2010, Batič
 
Postopek
1

Šalotke olupimo in razpolovimo. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. Grah stresemo na cedilo, prelijemo z vročo vodo in odcedimo.

2

Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih olupimo na spodnji tretjini. Narežemo jih na 4 cm velike kose in vsakega nato po dolgem na polovico. V loncu zavremo slano vodo in narezane šparglje blanširamo 3 do 4 minute, jih prelijemo z mrzlo vodo in pustimo odcediti.

3

V nizkem loncu ali kozici segrejemo olje in pražimo šalotke na srednji temperaturi 5 minut. Dodamo česen in ingver, pražimo 1 minuto in dolijemo kokosovo mleko. Začinimo s soljo, ribjo omako in kajenskim poprom. Dolijemo nekaj žlic vode in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.

4

Vmešamo blanširane šparglje in grah, dodamo limonovo lupino in sok ter previdno zavremo. Kari naložimo v servirni skodeli in potresemo s koriandrom. Odlična priloga je kuhani basmati riž.

Oceni