Sestavine

  • 2 srednje veliki kolerabi
  • 300 g korenja
  • 50 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 8 vejic timijana
  • 300 g zelenih špargljev
  • 800 g zrelih paradižnikov
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sol, črni poper
  • 2 žlici sesekljanega luštreka
  • 1 šopek redkvic

Uvod

Ratatuj (ratatouille) je iz poletne zelenjave. Tega se je potrebno držati, pa čeprav so diskonti vse leto polni ”poletne” zelenjave, ki pa ima izven sezone v sebi le vodo, ne pa (nad)okusa. Pravi ratatouille se kuha le poleti!

Vendar to vsaj spomladi ne pomeni, da se je potrebno odreči ratatujevemu načinu kuhanja! Provansalska jed ratatouille je dobila ime po francoski besedi za mešanje, touiller; torej smo (z)mešali pomladno zelenjavo, da je naredila gosto omako, ob tem pa ostala še dovolj čvrsta. Kot pravi ratatouille!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. Kolerabo olupimo in narežemo na manjše kose. Olupljeno korenje poševno narežemo na 5 mm debele rezine. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih poševno narežemo na 4 cm dolge kose.

2

Paradižnike blanširamo 1 minuto, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Timijan osmukamo. Redkvice očistimo in narežemo na tanke rezine.

3

V širokem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter dušimo na majhni vročini 2 minuti. Vmešamo paradižnikovo mezgo in pražimo še 3 minute. Dodamo kolerabo, korenje, timijan in paradižnik. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo pokrito na majhni vročini 20 minut.

4

Šparglje blanširamo v soljeni vreli vodi 2 minuti, jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Pred serviranjem jih skupaj z luštrekom zamešamo v dušeno zelenjavo, rahlo segrejemo,začinimo s kajenskim poprom in potresemo z narezanimi redkvicami.

Oceni