Pomladni ratatuj
Sestavine
- 2 srednje veliki kolerabi
- 300 g korenja
- 50 g čebule
- 2 stroka česna
- 8 vejic timijana
- 300 g zelenih špargljev
- 800 g zrelih paradižnikov
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol, črni poper
- 2 žlici sesekljanega luštreka
- 1 šopek redkvic

Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje, česen drobno sesekljamo. Kolerabo olupimo in narežemo na manjše kose. Olupljeno korenje poševno narežemo na 5 mm debele rezine. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del in jih poševno narežemo na 4 cm dolge kose.
Paradižnike blanširamo 1 minuto, prelijemo z mrzlo vodo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Timijan osmukamo. Redkvice očistimo in narežemo na tanke rezine.
V širokem loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in česen ter dušimo na majhni vročini 2 minuti. Vmešamo paradižnikovo mezgo in pražimo še 3 minute. Dodamo kolerabo, korenje, timijan in paradižnik. Začinimo s soljo in poprom ter kuhamo pokrito na majhni vročini 20 minut.
Šparglje blanširamo v soljeni vreli vodi 2 minuti, jih prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Pred serviranjem jih skupaj z luštrekom zamešamo v dušeno zelenjavo, rahlo segrejemo,začinimo s kajenskim poprom in potresemo z narezanimi redkvicami.