Sestavine

  • 6 vejic dišeče perle
  • 1/2 bio limone
  • 200 ml belega vina
  • 120 g sladkorja
  • 250 g rabarbare
  • 100 ml pomarančnega soka
  • 1/2 žličke jedilnega škroba
  • 200 g majhnih jagod
  • 1 žlica limonovega soka
  • 8 piškotov Amaretti Morbidi (Spar)
  • 4 rumenjaki

Uvod

Ko se začne sezona jagod, zadiši tudi dišeča perla, in rabarbara se rdeče obarva. Takrat je čas, da stepemo šodo, ki nam povrne energijo po mrzli zimi in deževni pomladi. Posladkamo se in zraven še pozdravimo. Zato pa, kajne, radi in dobro jemo! Še posebej, ko je tako sladko....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 350 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Vejice dišeče perle oplaknemo z vodo, osušimo s papirjem in jo pustimo 1 do 2 uri na sobni temperaturi, da oveni (šele takrat razvije svojo aromo).

2

Limono narežemo na tanke rezine. Zavremo vino, 60 g sladkorja in narezano limono ter lonec odstavimo s štedilnika. Dodamo ovelo dišečo perlo in pustimo stati 45 minut. Rabarbaro očistimo in debelejša stebla po dolgem razpolovimo. Stebla nato narežemo na 2 cm velike kose.

3

V loncu karameliziramo 50 g sladkorja, dolijemo pomarančni sok in kuhamo na majhni vročini, da se karamela raztopi. Dodamo narezano rabarbaro in jo med mešanjem kuhamo na srednji vročini 3 do 4 minute. Rabarbaro zgostimo z jedilnim škrobom, ki smo ga gladko zmešali z žličko mrzle vode, in jo ohladimo.

4

Jagode narežemo na četrtine, zmešamo z limonovim sokom in 10 g sladkorja ter pustimo stati 5 minut. Nato jih zamešamo v rabarbaro. Piškote grobo zdrobimo. V servirne kozarce naložimo rabarbaro in jagode ter potresemo s piškoti.

5

Za jajčno kremo v kovinski posodi zmešamo rumenjake in vinski sirup z dišečo perlo, posodo postavimo nad vodno kopel in z metlico stepamo do goste kreme. Nato vinsko jajčno kremo med mešanjem rahlo ohladimo, z njo prelijemo piškote in takoj serviramo.

Oceni