Porova omaka z lečo in bučo
Sestavine
- 70 g beluga leče
- 70 g rdeče leče
- 400 g mladega pora
- 1/2 žličke koromačevih semen
- 1/2 žličke koriandrovih semen
- 40 g masla
- sol
- 150 ml zelenjavne juhe
- 150 ml sladke smetane
- 30 g naribanega parmezana
- sveže mleti črni poper
- 300 g muškatne buče
- 2 žlici oljčnega olja
- kajenski poper
- 700 g svežih njokov
Lečo kuhamo v vreli vodi 20 do 5 minut, jo odcedimo in šele takrat solimo. Koromačeva in koriandrova semena drobno zdrobimo v možnarju.
Por umijemo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi ali kozici segrejemo maslo, dodamo por in zdrobljene začimbe ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Solimo in vmešamo lečo.
Zelenjavo zalijemo z juho in smetano ter kuhamo na močni temperaturi 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Solimo in popramo.
Bučo olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. V ponvi segrejemo olje in v njem pražimo narezano bučo 5 minut. Začinimo jo s soljo in kajenskim poprom ter posodo odstavimo s štedilnika.
Njoke skuhamo v slani vreli vodi in jih temeljito odcedimo. Na ogrete krožnike naložimo malo porove omake, nanjo njoke, jih prelijemo s preostalo omako in potresemo s pečeno bučo. Po želji potresemo z naribanim parmezanom.