Sestavine

  • 2 porterhouse steaka a 700 g (Kodila)
  • oljčno olje
  • solni cvet
  • poper
  • 300 g mladega korenja
  • 4 mlade kolerabe
  • mladi krompir
  • 80 g masla
  • 120 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlica seseljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana

Uvod

Ko je steak pravi, najboljše, če je porterhouse, ker je največji in ponudi najboljše obeh svetov, pljučne in zadnjega dela hrbta, dobro prepreden z maščobnimi sledmi in dobro odležan, kar najboljše opravi dovolj tednov suhega zorjenja, ne potrebuje veliko, pravzaprav le dovolj soli tik pred peko in dovolj vročine, toda le na hitro. Zato mu težke omake le pokvarijo okus. Oziroma, pri takšnem kosu mesa želimo le njegov nadokus. Najboljša priloga je zato zelenjava, najboljša čim mlajša in le podušena (a vseeno še ”začinjena” z maslom), s krompirjem le za okras in ko je mlad, ter s kruhom, če je res sveže-domač.

Ker pa ima kruh še raje od mesa njegovo omako, a je meso najboljše pečeno takrat, ko ostanejo vsi mesni sokovi v njem, mu je potrebno malo pomagati. Tukaj nastopi zeliščno maslo, ki je najboljša ”omaka” za steake! Najboljše zeliščno maslo je nastalo v pariški restavraciji Cafe de Paris, v Šoli okusov pa tukaj....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Red 2014, Marof
 
Postopek
1

Krompir kuhamo v slani vodi 12 minut in ga odecdimo. Zmešamo ga z 2 žlicama olja in solnim cvetom. Korenje očistimo in pri tem pustimo malo zelenja. Kolerabo olupimo in narežemo na manjše krhlje.

2

V kozici segrejemo 40 g masla, dodamo korenje, pražimo 3 minute in dolijemo 50 ml juhe. Pokrito kuhamo na majhni temperaturi približno 7 minut. Pred serviranjem ga začinimo s soljo in poprom ter potresemo s pehtranom.

3

V drugi kozici segrejemo preostalo maslo, dodamo kolerabo, dolijemo preostalo juho in pokrito dušimoi 10 do 12 minut. Prav tako jo pred serviranjem dodatno začinimo in potresemo s peteršiljem.

4

Meso pred pečenjem potresemo s solnim cvetom in ga na hitro opečemo na močni temperaturi, v notranjosti mora meso ostati na stopnji medium. Zavijemo ga v alu folijo in pustimo počivati 10 minut.

5

Medtem na žaru spečemo tudi kuhani mladi krompir. Meso narežemo na rezine in ga serviramo z mlado zelenjavo, pečenim krompirjem in zeliščnim maslom Caffe de Paris.

Oceni