Portobello burger
Sestavine
- 6 bombetk
- 6 žličk masla
- PORTOBELLO POLPETI
- 500 g portobello gob
- 75 g čebule
- 2 stroka česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 70 g naribane mocarele
- 40 g naribanega parmezana
- 50 g panko drobtin
- 2 jajci
- sol, poper
- 3 g dashi praška (azijska trgovina)
- 4 žlice ghee masla
- 6 rezin gouda ali chedar sira
- PRILOGA
- 150 g domače majoneze
- 1 žlica limonovega soka
- kajenski poper
- SOLATA
- 100 g rukole ali kodraste solate
- 2 žlici oljčnega olja z limono
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 6 žlic rahko pekoče čili omake

Uvod
Portobello šampinjoni imajo tako velike klobuke, da so kot nalašč za vege zrezke in nadeve. Tukaj. Pravzaprav so njihovi klobuki veliki kot pleskavice v burgerjih … Torej smo mesne polpete v burger štručkah zamenjali z gobjimi klobuki, vendar ne čisto dobesedno; saj smo Šola okusov … Ker so burgerji iz mletega mesa, smo tej logiki sledili tudi pri brezmesnih, tako da ima portobello burger vse tisto, kar ima goveji.
- Kategorija: Jesen
- Količina: 6 kom
- Hranilna vrednost: 775 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Portobello gobe (ali velike rjave šampinjone) drobno sesekljamo. Čebulo in česen sesekljamo in zmešamo z gobami. V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo polovico narezanih gob in pečemo na močni vročini 4 minute. Pečene gobe solimo in popramo ter stresemo na krožnik. Nato enako spečemo še drugo polovico gob.
Pečene gobe ohladimo. Mocarelo grobo naribamo. V ohlajene gobe zamešamo parmezan, panko drobtine, moko, mocarelo in jajci. Vse skupaj temeljito premešamo ter začinimo s soljo, poprom in dashi praškom. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
V majonezo zamešamo limonov sok in začinimo s kajenskim poprom. Oljčno olje, kis, sol in poper zmešamo v solatni preliv. Z njim prelijemo očiščeno rukolo in dobro premešamo.
Z vlažnimi rokami iz mase oblikujemo 6 polpetov in jih rahlo sploščimo. V ponvi segrejemo olje in polpete pečemo na srednji vročini 4 minute na vsaki strani.
Medtem bombetke vodoravno prerežmo in prerazane površine namažemo z maslom. Veliko ponev segrejemo, vanjo naložimo bombetke s prerezano stranjo navzdoil in na hitro opečemo na srednji vročini.
Na pečene gobove polpete položimo rezino sira, v ponev vlijemo 1 žlico vode in pokrijemo, da se sri raztopi. Spodnje dele bombetk namažemo z majonezo, nanjo naložimo solato in polpete s sirom, pokapljamo s pekočo čilijevo omako in pokrijemo z zgornjo polovico bombetk. Tako serviramo.
