Sestavine

  • 6 bombetk
  • 6 žličk masla
  • PORTOBELLO POLPETI
  • 500 g portobello gob
  • 75 g čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 70 g naribane mocarele
  • 40 g naribanega parmezana
  • 50 g panko drobtin
  • 2 jajci
  • sol, poper
  • 3 g dashi praška (azijska trgovina)
  • 4 žlice ghee masla
  • 6 rezin gouda ali chedar sira
  • PRILOGA
  • 150 g domače majoneze
  • 1 žlica limonovega soka
  • kajenski poper
  • SOLATA
  • 100 g rukole ali kodraste solate
  • 2 žlici oljčnega olja z limono
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 6 žlic rahko pekoče čili omake

Uvod

Portobello šampinjoni imajo tako velike klobuke, da so kot nalašč za vege zrezke in nadeve. Tukaj. Pravzaprav so njihovi klobuki veliki kot pleskavice v burgerjih … Torej smo mesne polpete v burger štručkah zamenjali z gobjimi klobuki, vendar ne čisto dobesedno; saj smo Šola okusov … Ker so burgerji iz mletega mesa, smo tej logiki sledili tudi pri brezmesnih, tako da ima portobello burger vse tisto, kar ima goveji.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 6 kom
  • Hranilna vrednost: 775 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Portobello gobe (ali velike rjave šampinjone) drobno sesekljamo. Čebulo in česen sesekljamo in zmešamo z gobami. V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo polovico narezanih gob in pečemo na močni vročini 4 minute. Pečene gobe solimo in popramo ter stresemo na krožnik. Nato enako spečemo še drugo polovico gob.

2

Pečene gobe ohladimo. Mocarelo grobo naribamo. V ohlajene gobe zamešamo parmezan, panko drobtine, moko, mocarelo in jajci. Vse skupaj temeljito premešamo ter začinimo s soljo, poprom in dashi praškom. Pokrijemo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

3

V majonezo zamešamo limonov sok in začinimo s kajenskim poprom. Oljčno olje, kis, sol in poper zmešamo v solatni preliv. Z njim prelijemo očiščeno rukolo in dobro premešamo.

4

Z vlažnimi rokami iz mase oblikujemo 6 polpetov in jih rahlo sploščimo. V ponvi segrejemo olje in polpete pečemo na srednji vročini 4 minute na vsaki strani.

5

Medtem bombetke vodoravno prerežmo in prerazane površine namažemo z maslom. Veliko ponev segrejemo, vanjo naložimo bombetke s prerezano stranjo navzdoil in na hitro opečemo na srednji vročini.

6

Na pečene gobove polpete položimo rezino sira, v ponev vlijemo 1 žlico vode in pokrijemo, da se sri raztopi. Spodnje dele bombetk namažemo z majonezo, nanjo naložimo solato in polpete s sirom, pokapljamo s pekočo čilijevo omako in pokrijemo z zgornjo polovico bombetk. Tako serviramo.

Oceni