Sestavine

  • 6 portobello gob (ali velikih šampinjonov)
  • 100 g špinače
  • 50 g sušenih paradižnikov v olju
  • 2 majhna stroka česna
  • 100 g pecorino sira
  • 2 vejici bazilike
  • sol, poper
  • 1 žlička sladke paprike
  • kajenski poper
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 4 žlice olljčnega olja
  • 1 žlica opraženih pinjol

Uvod

Šampinjoni so (pri nas) najbolj razširjene gojene gobe. Poznamo bele in rjave, oboji pa so z zaprtimi klobuki, kar pomeni, da se gostiteljem mudi z njimi v prodajo. Kaj pa, če imajo čas zrasti, da razširijo krajce svojih klobukov? Takšni so primerni za polnjenje! Veliki gojeni šampinjoni se imenujejo portobello. Starost jim dobro dene, saj imajo globlji okus, prenesejo pa tudi več vročine. Ko jim široke klobuke tako pikantno napolnimo, jih bo krompirjev pire imel raje od vsakega zrezka!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 425 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Gobam odstranimo bete. V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja in gobe pražimo na vsaki strani 2 do 3 minute, jih rahlo solimo in poberemo iz ponve.

2

Oluplj4ni česen drobno sesekljamo. Špinačo očistimo in narežemo na trakove. Gobove bete drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na trakove. Sir narežemo na drobne kocke. Baziliko sesekljamo.

3

V ponvi segrejemo preostalo olje, česen in narezane bete malce popražimo, dodamo špinačo in dušimo pokrito na srednji vročini 2 do 3 minute, da špinača upade. Začinimo s soljo in sveže mletimo poprom ter jo rahlo ohladimo.

4

V skledi zmešamo špinačo, sušene paradižnike, baziliko, pecorino sir. Nadev porazdelimo v gobje klobuke, potresemo s parmezanom in postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut. Pred serviranjem jih potresemo s pinjolami. Odlična priloga je puhasti krompirjev pire.

Oceni