Sestavine

  • PORTOBELLO GOBE
  • 4 velike portobello gobe
  • 125 g rikote
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica drobtin
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlica sesekljanega kopra ali pehtrana
  • 50 g naribanega parmezana
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol, poper
  • ČEMAŽEV PESTO
  • 70 g čemaža
  • 30 g opraženih pinjol
  • 30 g naribanega parmezana
  • 6 do 8 žlic oljčnega olja
  • ČEMAŽEVA OMAKA
  • 100 ml sladke smetane
  • 75 ml suhega belega vina
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 3 žlice čemaževega pesta
  • cvetovi trobentice

Uvod

Pomlad je že, zato naberimo čemaž, a mraz se še ne da, zato še ne moremo prižgati žara. Bi pa že pekli, kajne … Naj meso še počaka, saj so veliki klobuki portobello šampinjonov kot nalašč za pečenje ”zrezkov”, ki pa jih povrh lahko še (dobesedno) napolnimo. Pečeni portobello klobuki, polnjeni z rikoto in gratinirani, so hrana za dušo, ki s čemaževo omako, narejeno iz čemaževega pesta, in skledo mlade solate otopli sramežljiv začetek pomladi.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 850 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Gobam odrežemo bete oz. peclje in klobuke položimo na pekač obložen s peki papirjem. Klobuke premažemo z oljem, solimo in popramo ter pečemo na spodnji rešetki 15 minut. Med pečenjem jih enkrat obrnemo.

2

Pečene gobe temeljito obrišemo s kuhinjskim papirjem in narahlo iztisnemo odvečno vodo. Za nadev zmešamo rikoto, rumenjak, drobtine, zelišča in polovico parmezana ter začinimo s soljo in poprom.

3

Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. Gobe napolnimo z rikoto, potresemo s preostalim parmezanom in pečemo na spodnji rešetki 15 do 20 minut.

4

Čemaž očistimo in grobo sesekljamo. Stresemo ga v sekljalnik, dodamo pinjole in olje ter zmiksamo v pesto. Na koncu vanj zamešamo parmezan ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Tako pripravljen čemažev pesto lahko hranimo v hladilniku 2 tedna.

5

V kozici zavremo smetano, vino in juho ter kuhamo na srednji vročini 5 do 7 minut, da se omaka rahlo zgosti. Nato vanjo zamešamo čemažev pesto in začinimo s soljo in poprom. Omako ponovno segrejemo.

6

V ogreta krožnika nalijemo omako in vanjo položimo polnjene gobe. Po želji krožnik okrasimo s cvetovi trobentice. Odlična priloga je krompirjev pire.

Oceni