Sestavine

  • 4 srednje velike portobello gobe (ca 300 g)
  • 5 olupljenih strokov česna
  • 1 majhna čebula
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 rdeči čili
  • 2 žlički orientalske kumine v zrnju
  • 1 žlička semen koriandra
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 200 ml oljčnega olaj
  • solni cvet
  • 1 konzerva belega fižola (250 g)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 2 glavi romana solate
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 3 žlice balzamičnega kisa

Uvod

Portobello je sorta gojenih orjaških kukmakov, šampinjonov. Velikost njihovih klobukov je idealna za zrezke, ki pa jih tokrat ne bomo na hitro in močno opekli, temveč v olju kuhali-konfitirali, skupaj z aromati, s katerimi bomo nato naredili še omako. Ker je za konfit potrebnega več olja kot za omako, bo začimbno olje ostalo še za prihodnje kuharske podvige, na primer na žaru. Dolenjci bi fižolovi prilogi sicer rekli matevž, a ta pire je vseeno malo drugačen. Solatni srčki barvno osvežijo zelenjavne zrezke, ki jih bodo veseli tudi mesojedci. Naj spoznajo, kaj zamujajo!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 150 stopinj s kroženjem zraka (ventilator). Olupljeno čebulo narežemo na 6 krhljev. Orientalsko kumino in koriander grobo zdrobimo v možnarju. Gobam odstranimo peclje. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo

2

V veliko litoželezno posodo damo olje, česen, čebulo, čili, začimbe, mezgo in 1 žličko solnega cveta. Nato naložimo v lonec še gobe s klobukom navzgor in jih pokrijemo z listom papirja za peko. Na lonec poveznemo pokrov in ga postavimo v sredino pečice za 1 uro.

3

Nato gobe obrnemo, ponovno pokrijemo s papirjem in pokrovom ter pečemo še 20 minut. Pečene gobe poberemo iz lonca, jih naložimo na krožnik, prerežemo na polovico in pokrijemo z alu folijo, da ostanejo tople.

4

Medtem ko se gobe pečejo, pripravimo fižolov pire. Fižol stresemo na cedilo in ga dobro oplaknemo z mrzlo vodo. Nato ga v blenderju z olivnim oljem, limonovim sokom in 2 do 3 žliami vode zmiksamo v gladki pire. Fižolov pire začinimo s soljo in poprom. Stresemo ga v lonec in pred serviranjem počasi segrejemo na srednji vročini.

5

Česen, čebulo, čili, začimbe in olje temeljito pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladki pire in ga segrejemo v majhni kozici. V veliki ponvi segrejemo maslo in olje, dodamo po dolgem prerezane srčke romana solate in jih pečemo na srednji vročini, da rahlo porjavijo. Solimo in popramo, dolijemo balzamični kis in ponev odstavimo s štedilnika.

6

Na vroča krožnika naložimo fižolov pire, pečene gobe in pečene solatne srčke. Gobe in pire pokapljamo s omako in takoj serviramo.

Oceni