Portugalski riž s školjkami in lososom
Sestavine
- 100 g čebule
- 4 stroki česna
- 2 stroka čilija
- 400 g klapavic (dagnje)
- 400 g venernic (vongole)
- 400 g losoovega fileja brez kože
- 1 limona
- 8 vejic koriandra
- 4 žlice oljčnega olja
- 300 g podolgovatega riža
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 100 ml belega vina
- 250 g paradižnikovega soka ali pireja
- 300 do 400 ml zelenjavne juhe
- 2 lovorova lista
- sol, poper
- nastrgana limonova lupina
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Turno belo 2018, Movia
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Čili prerežemo na polovico, odstranimo peške in ga drobno narežemo. Školjke umijemo v mrzli vodi in odprte zavržemo. Koriander grobo narežemo. Losos narežemo na 3 cm velike kose.
V širokem loncu segrejemo olje in pražimo čebulo, česen in čili na srednji temperaturi 4 minute. Vmešamo riž in dimljeno papriko, pražimo 2 minuti in dolijemo vino. Pustimo ga malce pokuhati, nato dodamo še paradižnik in juho. Zavremo, dodamo lovor in kuhamo na srednji temperaturi 15 minut. Vmes večkrat premešamo.
V riž zamešamo obe vrsti školjk in kuhamo 3 minute. Nato dodamo še narezani losos in koriander, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Pred serviranjem potresemo z nastrgano limonovo lupino.