Postrv in belgijski radič
Sestavine
- 700 g čvrstega krompirja
- 2 majhni šalotki
- 80 g masla
- 175 ml zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica zrnate gorčice
- 1 žlica srednje pekoče gorčice
- 175 ml sladke smetane
- 150 g zamrznjenega graha
- 4 majhne glave belgijsekga radiča (vitlof)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 120 ml pomarančenga soka
- 4 postrvji fileji
- sol, poper
- 3 žlice moke
- 4 žlice oljčnega olja
- limonov sok
- 1 žlica gorčičnih semen
- kajenski poper
- 1 žlica narezanega drobnjaka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
Krompir olupimo, narežemo na 1 cm velike kocke in kuhamo v slani vreli vodi 12 minut. Stresemo ga na cedilo in osušimo. Šalotki drobno sesekljamo. Belgijski radič po dolžini razrežemo na četrtine in izrežemo grenki trdi kocen. Gorčična semena fino zdrobimo v možnarju.
V širokem nizkem loncu segrejemo 30 g masla in šalotko rahlo opražimo. Dodamo juho, smetano, obe vrsti gorčice in zavremo. V omako stresemo krompir, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 25 minut.
V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in vanj naložimo radič s prerezano stranjo navzdol. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, v maslo zamešamo sladkor v prahu in pomarančni sok ter kuhamo na močni vročini, da se omaka malce pokuha. Radič obrnemo, rahlo solimo in popramo ter pečemo še nekaj minut, da rahlo porjavi.
Postrvjim filejem s pinceto odstranimo kosti in po želji tudi kožo. Obrišemo jih do suhega, rahlo solimo in povaljamo v moki. V ponvi segrejemo olje in fileje (s kožo navdzol, če je nismo odstranili) pečemo na močni vročini 2 minuti. Nato jih obrnemo, zmanjšamo vročino in pečemo še 2 minuti.
Grah oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Stresemo ga v krompirjev ragu in kuhamo 2 minuti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Belgijski radič rahlo pokapljamo z limonovim sokom. Na vroče krožnike naložimo krompirjev ragu in karamelizirani radič ter potresemo z drobnjakom. Na vrh položimo pečene fileje in jih potresemo z zdrobljenimi gorčičnimi semeni.