Sestavine

  • 700 g čvrstega krompirja
  • 2 majhni šalotki
  • 80 g masla
  • 175 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica zrnate gorčice
  • 1 žlica srednje pekoče gorčice
  • 175 ml sladke smetane
  • 150 g zamrznjenega graha
  • 4 majhne glave belgijsekga radiča (vitlof)
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 120 ml pomarančenga soka
  • 4 postrvji fileji
  • sol, poper
  • 3 žlice moke
  • 4 žlice oljčnega olja
  • limonov sok
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • kajenski poper
  • 1 žlica narezanega drobnjaka

Uvod

Razlika med ”le sitostjo” in ”tudi užitkom” ni v glavni sestavini na krožniku, temveč v prilogah - ki se pri ”le sitostnih jedeh” ponavadi odrinejo na rob krožnika. Ravno zaradi razlike …

Lahko bi bila pomembna le postrv. Velik kos fileja, ki bi na krožniku pustil za sitost še malo prostora za kuhan krompir, za barvo pa še za žlico močnate grahove omake. Vseeno bi se najedli.

Lahko pa je za postrvji file tako malo prostora, da je glavno vse drugo. Belgijski radič, čikori, je karamelizirano-glaziran, ker je tako njegovi grenkobi najbolj všeč, iz krompirja in graha pa je ragu, ki ”nosi” celoten krožnik. Vseeno je postrv, a nič ni odrinjeno na rob krožnika. Ker smo siti z užitkom, ”le” postrv” preskoči iz vsakodnevne v slavnostno!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2015, Kmetija Kobal
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na 1 cm velike kocke in kuhamo v slani vreli vodi 12 minut. Stresemo ga na cedilo in osušimo. Šalotki drobno sesekljamo. Belgijski radič po dolžini razrežemo na četrtine in izrežemo grenki trdi kocen. Gorčična semena fino zdrobimo v možnarju.

2

V širokem nizkem loncu segrejemo 30 g masla in šalotko rahlo opražimo. Dodamo juho, smetano, obe vrsti gorčice in zavremo. V omako stresemo krompir, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 25 minut.

3

V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in vanj naložimo radič s prerezano stranjo navzdol. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, v maslo zamešamo sladkor v prahu in pomarančni sok ter kuhamo na močni vročini, da se omaka malce pokuha. Radič obrnemo, rahlo solimo in popramo ter pečemo še nekaj minut, da rahlo porjavi.

4

Postrvjim filejem s pinceto odstranimo kosti in po želji tudi kožo. Obrišemo jih do suhega, rahlo solimo in povaljamo v moki. V ponvi segrejemo olje in fileje (s kožo navdzol, če je nismo odstranili) pečemo na močni vročini 2 minuti. Nato jih obrnemo, zmanjšamo vročino in pečemo še 2 minuti.

5

Grah oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Stresemo ga v krompirjev ragu in kuhamo 2 minuti. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Belgijski radič rahlo pokapljamo z limonovim sokom. Na vroče krožnike naložimo krompirjev ragu in karamelizirani radič ter potresemo z drobnjakom. Na vrh položimo pečene fileje in jih potresemo z zdrobljenimi gorčičnimi semeni.

Oceni