Sestavine

  • 4 postrvi
  • 8 mladih čebul
  • 8 vejic timijana
  • 1 limona
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 500 g blitve
  • 1 majhna čebula
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 2 žlici mandljevih palčk
  • 5 sardelnih filejev (inčunov v olju)
  • sol, poper
  • 700 g majhnega krompirja
  • 20 žajbljevih lističev
  • 2 vejici rožmarina

Uvod

Ko je žar vroč, so priloge mala skrb, saj naložimo na mizo vse, kar premoremo, v hladilniku, ozimnici, shrambi, na vrtu, v kozarcih, lončkih, vrečkah, tubah. Je res nujno, da iz domačega žara naredimo vedno fast food?!

Za postrv na žaru je potrebna le mlada čebula, s katero ji napolnimo trebuh. Če postrv potem povežemo, bo peka lažja, saj se koža najbolj hrustljavo zapeče, če se ribe ne dotikamo  - na vsaki strani vsaj osem minut.

Zato, ker se riba najboljše speče sama, se lahko posvetimo prilogam. Blitva s krompirjem je ”obvezna” na morju, doma pa se postrvi zadovoljijo s sardelnimi fileji, da so le mandlji zraven, krompir pa z zelišči, da so le hrustljavo zapečena....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Sivi pinot, toda iz Južne Tirolske
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Krompir dobro umijemo, osušimo in porazdelimo v naoljeni model za narastke. Tri stroke česna olupimo in stisnemo. Žajbelj in osmukani rožmarin sesekljamo. Krompir solimo in popramo, potresemo s česnom in zelišči ter prelijemo s 5 žlicami olja. Premešamo in postavimo v sredino pečice za 1 uro. Vmes krompir nekajkrat premešamo.

2

Mlade čebule povprek prerežemo na polovico. Postrvi obrišemo do suhega s papirjem, solimo in popramo ter napolnimo z mlado čebulo in timijanovimi vejicami. Vsako postrv povežemo s kuhinjsko nitjo in pokapljamo z limonovim sokom.

3

Blitvo očistimo in narežemo na 3 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo narezano blitvo in jo blanširamo 1 minuto. Kuhano blitvo odcedimo in takoj stresemo v ledeno mrzlo vodo, pustimo 30 sekund in jo nato spet odcedimo.

4

Čebulo in stroka česna olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen, čebulo, čilijeve kosmiče in sardelne fileje ter pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Dodamo blanširano blitvo in mandlje, zalijemo s 50 ml vode in dušimo na majhni temperaturi 8 minut. Na koncu blitvo solimo in popramo.

5

Žar segrejemo, nanj postavimo plančo ali litoželezno ploščo, jo namastimo z oljem in na njej hrustljavo spečemo postrvi. Postrežemo jih z blitvo in pečenim krompirjem.

Oceni