Postrv na žaru in blitva z mandlji
Sestavine
- 4 postrvi
- 8 mladih čebul
- 8 vejic timijana
- 1 limona
- 10 žlic oljčnega olja
- 500 g blitve
- 1 majhna čebula
- 5 strokov česna
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 2 žlici mandljevih palčk
- 5 sardelnih filejev (inčunov v olju)
- sol, poper
- 700 g majhnega krompirja
- 20 žajbljevih lističev
- 2 vejici rožmarina

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot, toda iz Južne Tirolske
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Krompir dobro umijemo, osušimo in porazdelimo v naoljeni model za narastke. Tri stroke česna olupimo in stisnemo. Žajbelj in osmukani rožmarin sesekljamo. Krompir solimo in popramo, potresemo s česnom in zelišči ter prelijemo s 5 žlicami olja. Premešamo in postavimo v sredino pečice za 1 uro. Vmes krompir nekajkrat premešamo.
Mlade čebule povprek prerežemo na polovico. Postrvi obrišemo do suhega s papirjem, solimo in popramo ter napolnimo z mlado čebulo in timijanovimi vejicami. Vsako postrv povežemo s kuhinjsko nitjo in pokapljamo z limonovim sokom.
Blitvo očistimo in narežemo na 3 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo narezano blitvo in jo blanširamo 1 minuto. Kuhano blitvo odcedimo in takoj stresemo v ledeno mrzlo vodo, pustimo 30 sekund in jo nato spet odcedimo.
Čebulo in stroka česna olupimo in drobno sesekljamo. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen, čebulo, čilijeve kosmiče in sardelne fileje ter pražimo na srednji temperaturi 3 do 5 minut. Dodamo blanširano blitvo in mandlje, zalijemo s 50 ml vode in dušimo na majhni temperaturi 8 minut. Na koncu blitvo solimo in popramo.
Žar segrejemo, nanj postavimo plančo ali litoželezno ploščo, jo namastimo z oljem in na njej hrustljavo spečemo postrvi. Postrežemo jih z blitvo in pečenim krompirjem.