Postrv z lardom, šalotko in limono
Sestavine
- 2 očiščeni postrvi (Ribogojnica Goričar)
- 60 g masla
- 120 g šalotke
- 1 bio limona
- sol, poper
- 4 vejice pehtrana
- 4 vejice timijana
- 6 tankih rezin lardo slanine
- 400 g krompirja
- šopek čemaža
- 2 žlici oljčnega olja
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 559 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija 2016, Marjan Simčič
Postrvi umijemo in s kuhinjskim papirjem obrišemo do suhega. Z ostrim nožem zarežemo kožo na vsaki strani 3 do 4 krat. Limono narežemo na tanke rezine. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in kuhamo do mehkega v vreli slani vodi.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Postrvi solimo in popramo ter trebušni votlini napolnimo z vejicami pehtrana in rezinama limone. Položimo ju na peki papir na pekač in vsako prekrijemo z rezinami lardo slanine.
Postrvi pečemo na drugi rešetki od spodaj 10 minut, nato pekač prestavimo v sredino pečice in pečemo še 10 minut.
Medtem olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo maslo, dodamo narezano šalotko in jo pražimo na srednji temperaturi 8 do 10 minuto oz. do svetlo rjave barve.
Čemaž narežemo na široke trakove. V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo narezani čemaž in pražimo na srednji temperaturi nekaj minut. Solimo in popramo ter prelijemo preko odcejenega kuhanega krompirja. Dobro premešamo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.
Pečeno postrv serviramo s čemaževim krompirjem in s toplo šalotko v maslu.