Sestavine

  • 4 postrvji fileji (a 150 g, brez kože)
  • 1 jajce
  • 3 žlice moke
  • 1/2 žličke kajeskega popra
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 150 g mandljevih lističev
  • 800 g krompirja
  • 200 ml mleka
  • 70 g masla
  • 50 g sveže naribanega hrena
  • 200 g toskanskega ohrovta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 5 žlic repičnega olja

Uvod

Postrv mora hrustati! Stari recept za masleno postrvjo omako almondine nas je spomnil, da je to najlažje doseči z mandlji, zato smo jih dali v panado, maslo pa v krompir. Ker pozimi krofi niso le za pusta, smo imeli sezonski izgovor še za hren v pireju in toskanski ohrovt v prilogi. In tako ste Vi dobili novi recept za hrustljavo postrv!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 803 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose, stresemo v soljeno vodo, zavremo in kuhamo do mehkega ca. 20 minut. Ohrovtovim listom izrežemo trda stebla in ga oplaknemo pod mrzlo vodo.

2

Postrvje fileje razrežemo na tri kose in rahlo solimo. Na nizkem krožniku zmešamo moko, kajenski poper in 1/2 žličke soli. Na drugi krožnik stresemo mandljeve lističe. V globokem krožniku razžvrkljamo jajci.

3

V globoki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo ohrovt in med mešanjem pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo 4 žlice vode, solimo in popramo ter dušimo še 5 do 7 minut. Nato ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.

4

Pečico s pekačem vred segrejemo na 130 stopinj. Postrvje fileje povaljamo v moki, jajcih in na koncu v mandljevih lističih in jih s prsti pritisnemo ob ribo. V veliki ponvi segrejemo repično olje in postrvje fileje pečemo na vsaki strani na srednji vročini 2 minuti. Pekač obložimo s kuhinjskim papirjem, nanj naložimo pečene fileje in postavimo v pečico do serviranja.

5

Kuhani krompir odcedimo, dodamo mleko in ga pretlačimo. Dodamo še maslo in mešamo do gladkega pireja. Nato vanj zamešamo naribani hren. V ohrovt zamešamo limonino lupino.

6

Na ogrete krožnike naložimo krompirjev pire s hrenom, nanj dva kosa postrvi in naokrog dušeni toskanski ohrovt.

Oceni