Postrv z mandlji na pireju s hrenom
Sestavine
- 4 postrvji fileji (a 150 g, brez kože)
- 1 jajce
- 3 žlice moke
- 1/2 žličke kajeskega popra
- sol, poper
- 2 jajci
- 150 g mandljevih lističev
- 800 g krompirja
- 200 ml mleka
- 70 g masla
- 50 g sveže naribanega hrena
- 200 g toskanskega ohrovta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička nastrgane limonine lupine
- 5 žlic repičnega olja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 803 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Krompir olupimo, narežemo na večje kose, stresemo v soljeno vodo, zavremo in kuhamo do mehkega ca. 20 minut. Ohrovtovim listom izrežemo trda stebla in ga oplaknemo pod mrzlo vodo.
Postrvje fileje razrežemo na tri kose in rahlo solimo. Na nizkem krožniku zmešamo moko, kajenski poper in 1/2 žličke soli. Na drugi krožnik stresemo mandljeve lističe. V globokem krožniku razžvrkljamo jajci.
V globoki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo ohrovt in med mešanjem pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo 4 žlice vode, solimo in popramo ter dušimo še 5 do 7 minut. Nato ponev odstavimo s štedilnika in pokrijemo.
Pečico s pekačem vred segrejemo na 130 stopinj. Postrvje fileje povaljamo v moki, jajcih in na koncu v mandljevih lističih in jih s prsti pritisnemo ob ribo. V veliki ponvi segrejemo repično olje in postrvje fileje pečemo na vsaki strani na srednji vročini 2 minuti. Pekač obložimo s kuhinjskim papirjem, nanj naložimo pečene fileje in postavimo v pečico do serviranja.
Kuhani krompir odcedimo, dodamo mleko in ga pretlačimo. Dodamo še maslo in mešamo do gladkega pireja. Nato vanj zamešamo naribani hren. V ohrovt zamešamo limonino lupino.
Na ogrete krožnike naložimo krompirjev pire s hrenom, nanj dva kosa postrvi in naokrog dušeni toskanski ohrovt.