Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 3 do 4 žlice oljčnega olja
  • sol poper
  • 1 bio limona
  • 2 očiščeni postrvi (a 300 g)
  • 6 vejic peteršilja
  • 6 vejic citronske melise
  • 2 žlici zeliščnega masla

Uvod

Postrvi v celem ponavadi pečemo na žaru ali v olju, morske ribe v celem pa najraje v pečici. Zakaj ne bi spekli tudi postrvi v pečici, če pa je tako preprosto in so morske ribe toliko dražje?!
Res pa je, da se v pečici moramo odreči tistemu delu postrvi, ki ga imajo nekateri najraje - koži. Koža se pod žarom pečice resda nikoli ne bo tako hrustljavo zapekla kot v olju ali na pikniku, toda zato se meso ne bo tako izsušilo - ste kupili postrvi zaradi kože ali mesa? -, pa še krompir dobimo zraven. Zato, da bo meso še slajše, postrvi oblecite v zelišča....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 584 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Belo classic 2018, Andreja in Janko Kobal
 
Postopek
1

Krompir dobro umijemo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in narezani krompir pečemo na srednji vročini približno 10 minut, da rahlo porjavi. Solimo in popramo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Limono narežemo na tanke rezine. Postrvi obrišemo s papirjem in v notranjosti rahlo posolimo. Vsako napolnimo z dvema rezinama limone.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj porazdelimo pečeni krompir in preostale limonine rezine.

3

Majhno ponev segrejemo, vanjo stresemo zelišča, takoj dolijemo 3 žlice vode in vse skupaj segrevamo 30 sekund oz. da zelišča rahlo upadejo. Z njimi ovijemo postrvi, ju položimo na krompir, solimo in popramo ter potresemo s kosmi zeliščnega masla.

4

Pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj v ogreto pečico in pečemo 15 minut. Nato ga prestavimo na rešetko v sredini in pečemo še 10 minut. Pečeni postrvi in krompir postrežemo kar na pekaču.

Oceni