Sestavine

  • 500 g zelenih špargljev
  • 400 g zamrznjenega boba (debeli fižol)
  • 1 bio limona
  • 1 mandarina
  • 4 postrvji fileji (a 200 g)
  • 6 velikih kumkvatov
  • 400 ml zelenjavne jušne osnove
  • 140 g masla
  • 60 g moke
  • 100 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • 2 žlici suhega vermuta

Uvod

Limona in mandarina s šparglji, kumkvati pa s postrvjo. Gre to skupaj? Ravno zaradi citrusov in njihove različne kisline! Tako kot imajo zeleni šparglji le sled grenkosti, jo imajo tudi kumkvati, in tako kot so žametne in maščobne omake, ki pa je polna svežine, veseli šparglji in bob, se je razveseli tudi postrv, ko iz nje naredimo fileje. Za vse pa je ”kriva” aromatičnost, ki predvsem spomladi, ko je vse še mlado, ne pozna meja. Vse gre skupaj, še posebej pa v raguju!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Šparglje olupimo na spodnji tretjini in jih poševno narežemo na 2 cm debele rezine. Bob blanširamo v vreli soljeni vodi 2 minuti, stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in iz strokov iztisnemo zrna.

2

Tretjino limone tanko olupimo z lupilnikom in lupino narežemo na fine trakove. Limono in mandarino nato stisnemo. Kumkvat narežemo na tanke rezine in odstranimo peške.

3

V majhnem loncu zavremo zelenjavni fond, vanj stresemo narezane šparglje in jih kuhamo 2 minuti. Nato jih odcedimo, tekočino od kuhanja shranimo. V loncu segrejemo 40 g masla, dodamo 20 g moke in jo rahlo opražimo. Dolijemo sladko smetano in juho, zavremo, dodamo limonovo lupino in omako kuhamo med mešanjem na majhni vročini 8 minut.

4

Pred serviranjem omako začinimo s soljo in sveže mletim poprom, dodamo limonov in mandarinin sok ter vermut. V omako stresemo šparglje in bob ter vse skupaj ponovno rahlo zavremo.

5

Postrvjim filejem s pinceto odstranimo vse kosti, jih obrišemo do suhega, rahlo solimo in povaljamo v preostali moki. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in narezane kumkvate na hitro opečemo. S penavko jih poberemo iz ponve.

6

V ponev naložimo fileje s kožo navzdol in pečemo na srednji temperaturi 2 minuti. Nato jih obrnemo in pečemo še 2 minuti. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavni ragu in postrvje fileje ter potresemo s kumkvatovimi rezinami. Priloga: masleni kuhani krompir.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)