Sestavine

  • 1,5 kg potrebušine
  • 2 cimetovi palčki
  • 4 janeževe zvezde
  • 1 žlica popra v zrnu
  • 4 klinčki (nageljnova žbica)
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici sojine omake
  • 500 g majhnega brstičnega ohrovta
  • 3 žlice masla
  • 4 rezine dimljene mesnate slanine
  • solm sveže mleti poper
  • muškatni orešek
  • krompirjev pire

Uvod

Prazniki so za to, da bo prijetno! Zato si s povabilom družine ali prijateljev v domači jedilnici ne naredimo (preveč) stresa. Še posebej, če ob polnoči nastopi novo leto. Zato dva nasveta Šole okusov, ki se ju ne držite le za Silvestra. Prvič, naj bo preprosto. Drugič, naj ne bo (le) drago.

Preprosto je takrat, če nimajo prstov vmes recepti okronanih chefov iz njihovih debelih kuharskih bukev. Naj gostje raje mlaskajo in se oblizujejo, kot pa da se bodo čudili. Ravno zato je pečenka idealna praznična in družabna jed.

Dolgo smo mislili, kajne, da je le pljučna dovolj dobro za skok v novo leto. A tako kot smo se v gostilnah že naveličali filejev, je tudi doma lahko tokrat drugače, pa še več bo ostalo za kakšno dobro steklenico vina. Pravilno pripravljena potrebušina je zato lahko največja poslastica, pa tudi pujs rije naprej. Srečno! In okusno!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 4 ure
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2012, Verus
 
Postopek
1

Potrebušino, cimet, janeževo zvezdo, zrna popra in klinčke damo v veliki lonec, dolijemo toliko mrzle vode da pokrije meso, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 2 uri. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

Kuhano potrebušino vzamemo iz vode in jo položimo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Kožo križno zarežemo na 1 cm velike kocke in meso pečemo v sredini pečice 2 uri.

3

Pečeno potrebušino vzamemo iz pekača in shranimo na toplem. Sok od pečenja precedimo, zavremo ter vmešamo med in sojino omako, po potrebi omako na koncu še zgostimo.

4

Brstični ohrovt očistimo, stresemo v veliko ponev, dodamo maslo, 4 žlice vode in na kocke narezano slanino, pokrijemo in pražimo na majhni vročini 7 do 10 minut. Na koncu začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom.

5

Potrebušino narežemo na rezine in jo postrežemo z brstičnim ohrovtom in krompirjevim pirejem, pri katerem nismo varčevali z maslom.

Oceni