Praline lahka torta
Sestavine
- 75 g stopljenega masla
- 125 g maslenih piškotov
- 25 g orehov
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 2 žlici kakava v prahu
- sol
- 125 g temne čokolade (70 %)
- 50 g nugata
- 200 g sladke smetane
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 1 žlica kavnega likerja
- 1 jajce
- 1 rumenjak

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ čas za hlajenje)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s premerom 20 cm namastimo. Piškote, orehe in sladkor fino zmeljemo v blenderju, vmešamo kakav in ščepec soli ter stopljeno maslo, da dobimo drobljivo maso. Stresemo jo v namaščeni model, jo s prsti enakomerno pritisnemo na dno in pri tem oblikujemo 2 cm visoki rob. Postavimo v sredino pečice za 10 do 12 minut, nato pečeno postavimo skupaj z modelom na rešetko, da se malce ohladi.
Za nadev čokolado fino sesekljamo in stresemo v skledo. Zavremo smetano, vanilijev sladkor in kavni liker, prelijemo preko čokolade in pustimo stati 5 minut. Nato vse skupaj gladko razmešamo in z metlico vmešamo jajce in rumenjak. Čokoladno kremo vlijemo v model na pečeno dno in pečemo v sredini pečice 20 minut. Torto pustimo ohladiti. Postrežemo jo lahko s stepeno sladko smetano ali svežimi jagodami.