Pražen riž s paradižnikom
Sestavine
- 200 g basmati riža
- sol
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica svetle miso paste
- 1 strok česna
- 300 g češnjevih paradižnikov
- 2 rdeči čebuli
- 3 jajca
- 1 rdeči čili
- 1/4 žličke mletega janeža
- 1 žlica sojine omake
- 3 žlice timijanovih lističev
- 3 žlice opraženih arašidov
- zdrobljeni sečuanski poper
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 2 žlici ocvrte čebule

Dan prej riž oplaknemo z mrzlo vodo, ga stresemo v lonec, dolijemo 300 ml vode in rahlo solimo. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 6 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati še 10 minut. Nato kuhani riž z vilicami zrahljamo, ohladimo in postavimo v hladilnik do naslednjega dne.
Naslednji dan olupimo eno rdečo čebulo, jo razpolovimo in narežemo na tanke trakove. Rahlo solimo, zmešamo z obema vrstama kisa in sečuanskim poprom ter pustimo stati 15 minut.
Paradižnike narežemo na kocke. Preostalo čebulo in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na majhne kocke. Arašide grobo sesekljamo.
V veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja. Dodamo čebulo, česen, miso pasto in paradižnike ter pražimo na močni vročini 5 do 6 minut. Pečene paradižnike rahlo solimo in stresemo v skodelo.
Jajca, čili, janež in sojino omako razžvrkljamo. V ponvi segrejemo preostalo olje in med mešanjem jajca rahlo opečemo. Dodamo kuhani riž in timijan ter pražimo vsaj 10 minut, da se vse skupaj rahlo zapeče.
Na koncu v pražen riž zamešamo paradižnike. V ogreta krožnika naložimo riž s paradižnikom ter potresemo z marinirano čebulo, arašidi in ocvrto čebulo.