Pražene artičoke, humus in bob
Sestavine
- 10 manjših artičok
- 1 limona
- 2 gomolja mladega česna
- 80 ml ouza (žganje z aromo janeža)
- 150 g masla
- 150 ml zelenjavne juhe
- sol, poper
- 260 g humusa (iz kozarca)
- 120 g svežega izluščenega boba
- 1 žlica sesekljanih lešnikov
- 1 žllica sezama
- 1 žlička kumine v zrnu
- 1 žlička koriandrovih semen
- 1 žlička mlete rdeče paprike
V veliko skodelo nalijemo mrzlo vodo in sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino, odtrgamo več plasti olesenelih zunanjih listov, skrajšamo steblo in ga tudi olupimo) in jih polagamo v vodo z limono. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Oba gomolja česna prerežemo na polovico. Maslo narežemo na kocke.
Artičoke nato dobro osušimo, prerežemo po dolgem na polovico in jih naložimo v velik pekač skupaj s česnom. Dolijemo juho in ouzo, potresemo z maslom, krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pekač pokrijemo z alu folijo. Pekač postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut.
Medtem v vreli slani vodi blanširamo bob 2 minuti, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in z vsakega zrna odstranimo ovoj oz. kožico.
Za pripravo orientalske začimbe dukkah v ponvi brez maščobe opražimo lešnike, sezam, koriandrova semena, kumino v zrnu, papriko in 1/2 žličke soli. Mešanico nato drobno zdrobimo v možnarju in ohladimo.
Humus premažemo po krožnikih, nanj naložimo artičoke in česen, potresemo z bobom in dukkahom (mešanica začimb) ter prelijemo z omako od pečenja.