Sestavine

  • 10 manjših artičok
  • 1 limona
  • 2 gomolja mladega česna
  • 80 ml ouza (žganje z aromo janeža)
  • 150 g masla
  • 150 ml zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 260 g humusa (iz kozarca)
  • 120 g svežega izluščenega boba
  • 1 žlica sesekljanih lešnikov
  • 1 žllica sezama
  • 1 žlička kumine v zrnu
  • 1 žlička koriandrovih semen
  • 1 žlička mlete rdeče paprike

Uvod

Ker so artičoke najboljše spomladi, ne čakajte na naslednji, bližnji ali daljni, vzhodnjaški dopust, da bi jedli orientalsko. Dukkah je tradicionalna egiptovska začimbna mešanica, za katero imate vse sestavine že v predalu, ouzo (uzo) je grško vinsko žganje, odišavljeno z janežem (in drugimi začimbami), ki ni le za aperitiv, hummus (humus) je arabska čičerkina kaša s tahino, česnom in olivnim oljem, ki jo imajo tudi pri nas že v kozarcu....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V veliko skodelo nalijemo mrzlo vodo in sok limone. Artičoke očistimo (odrežemo zgornjo tretjino, odtrgamo več plasti olesenelih zunanjih listov, skrajšamo steblo in ga tudi olupimo) in jih polagamo v vodo z limono. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Oba gomolja česna prerežemo na polovico. Maslo narežemo na kocke.

2

Artičoke nato dobro osušimo, prerežemo po dolgem na polovico in jih naložimo v velik pekač skupaj s česnom. Dolijemo juho in ouzo, potresemo z maslom, krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pekač pokrijemo z alu folijo. Pekač postavimo v sredino pečice za 35 do 40 minut.

3

Medtem v vreli slani vodi blanširamo bob 2 minuti, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in z vsakega zrna odstranimo ovoj oz. kožico.

4

Za pripravo orientalske začimbe dukkah v ponvi brez maščobe opražimo lešnike, sezam, koriandrova semena, kumino v zrnu, papriko in 1/2 žličke soli. Mešanico nato drobno zdrobimo v možnarju in ohladimo.

5

Humus premažemo po krožnikih, nanj naložimo artičoke in česen, potresemo z bobom in dukkahom (mešanica začimb) ter prelijemo z omako od pečenja.

Oceni