Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 1 kg kumar
  • 1 žlica soli
  • 125 g masla
  • 150 do 200 ml sladke smetane ali mleka
  • sol, črni poper
  • 80 g svežih črnih tartufov

Uvod

Ker je zrezek vedno glavni, je zraven le krompir … Ni pomembno kakšen, saj hočejo ob mesu eni vedno praženega, drugi pečenega in tretji pretlačenega. Napaka! Je, na primer, pretlačen le pire?! Poskusite (pire) enkrat drugače, pa čeprav zaradi tega zrezek ne bo več v glavni vlogi....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Kumare olupimo, po dolžini razpolovimo in z žličko odstranimo semena. Nato jih narežemo na rezine, potresemo z žličko soli, premešamo in stresemo na cedilo. Pustimo stati 45 minut.

2

Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vodi do mehkega. Kuhani krompir prelijemo z mrzlo vodo, ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir.

3

Smetano ali mleko segrejemo in postopoma zamešamo v krompir ter pri tem pazimo, da tekočine ne dodamo preveč. Na koncu v krompir zamešamo še maslo ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Tartufe očistimo in sesekljamo.

4

Kumare oplaknemo z mrzlo vodo, temeljito ožmemo in zmiksamo v sekljalniku v pire. Pire stresemo v čisto kuhinjsko krpo in iz njega iztisnemo vso tekočino. Kumarični pire nato skupaj s tartufi zamešamo v pretlačen krompir in segrejemo na majhni vročini. Pred serviranjem krompir po želji potresemo še z nahobljanim tartufom.

Oceni