Pretlačen krompir s kumaro in črnimi tartufi
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 1 kg kumar
- 1 žlica soli
- 125 g masla
- 150 do 200 ml sladke smetane ali mleka
- sol, črni poper
- 80 g svežih črnih tartufov

Kumare olupimo, po dolžini razpolovimo in z žličko odstranimo semena. Nato jih narežemo na rezine, potresemo z žličko soli, premešamo in stresemo na cedilo. Pustimo stati 45 minut.
Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vodi do mehkega. Kuhani krompir prelijemo z mrzlo vodo, ga olupimo in stisnemo skozi stiskalnico za krompir.
Smetano ali mleko segrejemo in postopoma zamešamo v krompir ter pri tem pazimo, da tekočine ne dodamo preveč. Na koncu v krompir zamešamo še maslo ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Tartufe očistimo in sesekljamo.
Kumare oplaknemo z mrzlo vodo, temeljito ožmemo in zmiksamo v sekljalniku v pire. Pire stresemo v čisto kuhinjsko krpo in iz njega iztisnemo vso tekočino. Kumarični pire nato skupaj s tartufi zamešamo v pretlačen krompir in segrejemo na majhni vročini. Pred serviranjem krompir po želji potresemo še z nahobljanim tartufom.