Prevrnjen hruškov čokoladni kolač
Sestavine
- 80 g lešnikov
- 750 g čvrstih zrelih hrušk
- 2 žlici limonovega soka
- 100 g tmene čokolade (60 %)
- 200 g sladkorja v prahu
- 260 g masla
- 1/2 žličke cimeta
- 1 žlička pomarančne lupine
- sol 4 jajca
- 225 g moke
- 25 g kakava v prahu
- 15 g pecllnega praška
- ščepec natrona
- 150 g kisle smetane
- 3 žlice pomarančnega soka
- 200 ml sladke smetane

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 12 do 14 kosov
- Hranilna vrednost: 530 kcla/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
Lešnike opražimo v ponvi brez maščobe in grobo sesekljamo. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in izrežemo peške. Hruške na okrogli strani rešetkasto zarežemo v razdalji 1 cm in jih zmešamo z limonovim sokom.
Čokolado narežemo na manjše kocke. Model za pečenje (26 cm) dobro namastimo in na zunanji strani ovijemo z alu folijo. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
Za karamelno omako v ponvi svetlo rjavo karameliziramo 100 g sladkorja, vmešamo 60 g masla in segrevamo, da se maslo in karamela povežeta. Karamelno omako porazdelimo na dno modela. Nato vanj naložimo hruške z okroglo stranjo navzgor.
200 g masla, 100 g sladkorja v prahu, cimet, pomarančno lupino in ščepec soli kremasto stepamo v mešalniku 6 do 8 minut. Nato v masleno kremo zamešamo jajca eno za drugim. Moko, pecilni prašek in natron zmešamo ter presejemo nad masleno kremo.
Dodamo še kislo smetano in pomarančni sok ter vse skupaj previdno zmešamo. Na koncu vmešamo še lešnike in čokolado. Testo porazdelimo po hruškah v modelu, gladko poravnamo in postavimo v sredino pečice za 55 minut.
Pečeno pecivo pustimo rahlo ohladiti in ga nato zvrnemo na servirni pladenj. Smetano stepemo in serviramo s čokoladnim pecivom.