Proseni polpeti in zimska špinača
Sestavine
- 200 g topinamburja
- 150 g mokastega krompirja
- 200 g prosa
- 80 g čebule
- 5 žlic sončničnega olja
- 400 ml zelenjavne juhe
- 1 jajce
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol, poper
- muškatni orešček
- 500 g zimske špinače
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 2 žlici olivnega olja
- 150 ml sladke smetane
- 2 žlici posušenih brusnic
- sveži koriander
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Grüner Veltliner, Federspiel 2007, F. Hirtzberger
V skledo stresemo proso, dolijemo mrzlo vodo in pustimo stati 10 minut. Čebulo drobno sesekljamo in jo počasi pražimo na majhni vročini na 2 žlicah sončničnega olja 10 minut. Proso dobro odcedimo na cedilu, stresemo na praženo čebulo, premešamo in zalijemo z juho. Kuhamo na majhni vročini 12 do 15 minut, nato ga pustimo malce ohladiti.
Krompir in topinambur ločeno kuhamo do mehkega, odcedimo, malce pustimo odpariti v vročem loncu, olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. Vmešamo jajce, proso in sesekljani peteršilj. Iz mase oblikujemo majhne kroglice.
Špinačo očistimo, blanširamo v slanem kropu 30 sekund, odcedimo in stresemo v skledo z mrzlo vodo. Odcedimo in rahlo iztisnemo odvečno vodo.
Šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo na olivnem olju, dodamo stisnjeni česen in špinačo ter pražimo 2 minuti. Zalijemo s smetano, solimo, dodamo brusnice in kuhamo 5 do 7 minut. Na koncu špinačo začinimo z muškatnim oreščkom.
V ponvi segrejemo preostalo sončnično olje in v njem hrustljavo spečemo prosene kroglice. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. V ogrete krožnike naložimo špinačo v omaki in ocvrte prosene polpetke ter potresemo z natrganimi lističi koriandra.