Sestavine

  • 200 g topinamburja
  • 150 g mokastega krompirja
  • 200 g prosa
  • 80 g čebule
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 1 jajce
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 500 g zimske špinače
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 žlici posušenih brusnic
  • sveži koriander

Uvod

Praznikov je konec in tudi sarme ni več. V prihodnjih dneh bo potrebno nekaj ukreniti, sicer se bo trend na tehtnici nadaljeval. Potrebna je hrana, ki nasiti, toda ne redi. Čudežno zdravilo proti debelosti?

Ne gre za to, kaj jemo, temveč kako jemo! Gre za odnos! To pa se ne dogaja v želodcu, temveč v možganih. Po (prazničnih) dnevih, ko smo se prepustili izobilju, je prišel čas, ko se moramo pri prehrani začeti posvečati podrobnostim. Toda ne na način odrekanja in omejevanja, temveč na način - uživanja.

Kot v tej jedi. Na prvi pogled nič posebnega. Če se je lotiš le z lakoto, boš hitro spet v hladilniku … Če pa v majhnih polpetih, zunaj lepo zapečenih, znotraj še lepše sočnih, okušaš vse tisto, kar ti mesni, mastni, težki, polni, obilni burgerji ne morejo nikoli ponuditi, če se veseliš voljnosti špinače, ki te, ko zunaj sneži, pogreje s svojimi vitamini, če v njej najdeš kontraste, ki jih ponujajo nabrekle brusnice, če ob tem ugrizneš v list svežega koriandra, ki raste v lončku ob oknu, obrnjenemu proti jutranjemu soncu … Potem ti majhna jed organizira veliko popraznično olajšanje!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Grüner Veltliner, Federspiel 2007, F. Hirtzberger
 
Postopek
1

V skledo stresemo proso, dolijemo mrzlo vodo in pustimo stati 10 minut. Čebulo drobno sesekljamo in jo počasi pražimo na majhni vročini na 2 žlicah sončničnega olja 10 minut. Proso dobro odcedimo na cedilu, stresemo na praženo čebulo, premešamo in zalijemo z juho. Kuhamo na majhni vročini 12 do 15 minut, nato ga pustimo malce ohladiti.

2

Krompir in topinambur ločeno kuhamo do mehkega, odcedimo, malce pustimo odpariti v vročem loncu, olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. Vmešamo jajce, proso in sesekljani peteršilj. Iz mase oblikujemo majhne kroglice.

3

Špinačo očistimo, blanširamo v slanem kropu 30 sekund, odcedimo in stresemo v skledo z mrzlo vodo. Odcedimo in rahlo iztisnemo odvečno vodo.

4

Šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo na olivnem olju, dodamo stisnjeni česen in špinačo ter pražimo 2 minuti. Zalijemo s smetano, solimo, dodamo brusnice in kuhamo 5 do 7 minut. Na koncu špinačo začinimo z muškatnim oreščkom.

5

V ponvi segrejemo preostalo sončnično olje in v njem hrustljavo spečemo prosene kroglice. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. V ogrete krožnike naložimo špinačo v omaki in ocvrte prosene polpetke ter potresemo z natrganimi lističi koriandra.

Oceni