Sestavine

  • testo za pizzo
  • 1 žlička oljčnega olja s čilijem
  • 2 majhni rdeči čebuli
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 3 žlice creme fraiche
  • 1 žlica sesekljanega svežega kopra
  • 6 rezin dimljenega lososa
  • sol
  • 1 žlička narezanega drobnjaka
  • 2 žlički lososovega kaviarja

Uvod

Osnovni recept si je zamislil avstrijski chef Wolfgang Puck, ki je v ZDA naredil veliko kariero. Ko si je zvezdnica žajfnice Dinastija Joan Collins v njegovi restavraciji Spago v Los Angelesu, ki je takrat imela celo 2 Michelinovi zvezdici, zaželela bagel sendvič z lososom, je ugotovil, da mu je zmanjkalo kruha, imel pa je testo za pizzo. Spekel je testo s pikantnim oljem in čebulo, ter pečeno pizzo obložil z dimljenim lososom in kaviarjem. Drugo je zgodovina, še zdaj v njegovih restavracijah gostje naročajo prav to pizzo, četudi je sploh ni na jedilnem listu. Pravzaprav je prav iz te pizze nastal velik Puckov imperij restavracij po vsej Ameriki in tudi po svetu.

Puckovi pizzi smo dodali naše testo za pizzo z drožmi, beluga kaviar pa zamenjali s postrvjim....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 1 kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za pripravo testa)
  • Priporočeno vino: Robinia 2013, Štemberger
 
Postopek
1

Pečico skupaj s kamnom za peko segrejemo na 250 stopinj. Čebulo olupimo in narežemo ali nahobljamo na zelo tanke kolobarje. Testo za pizzo raztegnemo in pri tem pustimo debelejši rob. Premažemo ga s čilijevim oljem in potresemo z narezano čebulo. Rob pizze premažemo z oljčnim oljem. Preložimo jo na vroči kamen in pečemo na spodnji rešetki 10 do 12 minut.

2

Medtem zmešamo creme fraiche s koprom ter rahlo solimo. Pečeno pico tanko premažemo s smetano, obložimo z rezinami lososa, potresemo z drobnjakom in okrasimo s kaviarjem.

Oceni