Sestavine

  • 220 g izkoščičenih datljev
  • 650 ml vrele vode
  • 180 g masla
  • 270 g temnega rjavega sladkorja
  • 2 veliki jajci
  • 230 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički Pumpkin Pie Spice (začimbna mešanica)
  • solni cvet
  • 125 g ameriških orehov (pekani)
  • 4 žlice sirupa sladkorne pese
  • vanilijev sladoled
  • PUMPKIN PIE SPICE
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
  • 1/4 žličke mletega pimenta

Uvod

Lepljivi karamelni puding, sticky toffee pudding, je klasika! Ampak, takšnim večnim receptom se ravno zato rado primeri, da jih želijo vsi posodabljati in spreminjati. In potem se ne ve več, kaj/kje je klasika. Kot povsod pa so tudi tukaj izjeme, še posebej, če se recepta loti kuharski mojster Yotam Ottolenghi. Potem klasika ostane klasika, čeprav nova. V njem je vse, kar krasi zelo sladek, zelo poln, zelo sočen, zelo moker, zelo grmadast, zelo razsut, zelo lepljiv in zaradi vsega tega pregrešno zapeljiv klasičen britanski recept z datlji in karamelno omako. Le da ima ta recept še dodatno hrustljavo privlačnost!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Za začimbno mešanico (pumpkin pie spice) zmešamo cimet, ingver v prahu, mleti muškatni orešček in mleti piment ter jo do uporabe shranimo v steklenem kozarčku.

2

Datlje prelijemo s 180 ml vrele vode in pustimo stati 15 minut, da se zmehčajo. Nato jih v blenderju zmiksamo v gladko pasto.

3

Moko, pecilni prašek, 2 žlički začimbne mešanice in 1 žličko solnega cveta zmešamo. Mehko maslo in 90 g sladkorja stepamo na srednji hitrosti 5 minut. Vmešamo jajci in nato še datljevo pasto. Na koncu v masleno kremo zamešamo še moko.

4

Testo prestavimo v ognjevarno posodo za pečenje (24 x 24 cm) in s spatulo poravnamo površino. Potresemo z grobo narezanimi pekani, preostalim sladkorjem in preostalim maslom, ki smo ga narezali na kocke, ter pokapljamo s sirupom.

5

Če bomo puding pekli kasneje, ga tako pripravljenega lahko shranimo v hladilniku do 5 ur in šele nato spečemo.

6

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Puding prelijemo s 500 ml vrele vode in pečemo v sredini pečice 40 minut. Pečeni puding pustimo počivati 10 minut, nato ga še toplega postrežemo z vanilijevim sladoledom.

Oceni