Puding z datlji, pekani in karamelo
Sestavine
- 220 g izkoščičenih datljev
- 650 ml vrele vode
- 180 g masla
- 270 g temnega rjavega sladkorja
- 2 veliki jajci
- 230 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlički Pumpkin Pie Spice (začimbna mešanica)
- solni cvet
- 125 g ameriških orehov (pekani)
- 4 žlice sirupa sladkorne pese
- vanilijev sladoled
- PUMPKIN PIE SPICE
- 1 žlica mletega cimeta
- 1 žlička ingverja v prahu
- 1/2 žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/4 žličke mletega pimenta

Za začimbno mešanico (pumpkin pie spice) zmešamo cimet, ingver v prahu, mleti muškatni orešček in mleti piment ter jo do uporabe shranimo v steklenem kozarčku.
Datlje prelijemo s 180 ml vrele vode in pustimo stati 15 minut, da se zmehčajo. Nato jih v blenderju zmiksamo v gladko pasto.
Moko, pecilni prašek, 2 žlički začimbne mešanice in 1 žličko solnega cveta zmešamo. Mehko maslo in 90 g sladkorja stepamo na srednji hitrosti 5 minut. Vmešamo jajci in nato še datljevo pasto. Na koncu v masleno kremo zamešamo še moko.
Testo prestavimo v ognjevarno posodo za pečenje (24 x 24 cm) in s spatulo poravnamo površino. Potresemo z grobo narezanimi pekani, preostalim sladkorjem in preostalim maslom, ki smo ga narezali na kocke, ter pokapljamo s sirupom.
Če bomo puding pekli kasneje, ga tako pripravljenega lahko shranimo v hladilniku do 5 ur in šele nato spečemo.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. Puding prelijemo s 500 ml vrele vode in pečemo v sredini pečice 40 minut. Pečeni puding pustimo počivati 10 minut, nato ga še toplega postrežemo z vanilijevim sladoledom.