Sestavine

  • 1 majhna glava puntarelle (belušna cikorija)
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol
  • rjavi sladkor
  • črni poper
  • 2 manjši burrati (a 100 g)
  • 2 žlici majhnih kaper
  • 1/2 žličke limonovega soka
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • francoski čili Piment d'Espelette

Uvod

Za puntarello bo potreben skok v Italijo, saj je pri nas belušno cikorijo, kot jo tudi (lahko) imenujemo, težko za dobiti, a zato bo v hladilniku počakala na povratek in na izbiro recepta. Ker so na Šoli okusov z belušno cikorijo že ocvrte ribje kroglice in makaroni s sardelno omako, tokrat predlagamo solato, toda toplo, s kaprami in burrato. Lahko povabite Italijane, saj oni puntarello pripravljajo večinoma v preprosti in hladni solatni izvedbi. Mi, ki moramo ponjo na izlet, pa se moramo bolj potruditi!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2o minut
 
Postopek
1

Stebla in liste puntarelle narežemo na manjše kose. V ponvi segrejemo 3 žlice olje, dodamo narezana stebla in pražimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo še narezane liste, potresemo z malo sladkorja, solimo in popramo ter pražimo še 2 minuti.

2

Za preliv zmešamo kapre, preostalo olje, limonov sok, javorjev sirup in sveže mleti poper. Na krožnika naložimo pečeno puntarello in natrgano burrato ter po vrhu porazdelimo kapre v olju. Potresemo s francoskim čilijem in postrežemo z opečenim kruhom.

Oceni