Quiche s porom, gorgonzolo in čemažem
Sestavine
- 250 g moke
- 5 g soli
- 125 g masla
- 4 jajca
- 250 g pora
- 30 g ghee masla
- sol, poper
- čilijevi kosmiči
- 150 g creme fraiche
- 50 ml sladke smetane
- 30 g naribanega parmezana
- 100 g gorgonzole
- šopek čemaža

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Maslo narežemo na kocke in ga pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Nato ga z moko, 5 g soli, rumenjakom in 4 žlicami mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Testo sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.
Por očistimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V ponvi segrejemo ghee maslo in narezani por pražimo na srednji vročini 3 minute. Začinimo ga s soljo, poprom in čilijevimi kosmiči ter ohladimo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model (premer 24 cm) namastimo z maslom. Testo tanko razvaljamo v krog s premerom 28 cm, z njim obložimo namaščeni model in ga s prsti rahlo potlačimo. Testo pokrijemo s peki papirjem, nanj do vrha modela natresemo suhi fižol in pečemo v sredini pečice 12 minut. Nato odstranimo peki papir s fižolom vred, testo premažemo z razžvrkljanim beljakom in pečemo še 10 minut.
V skledi z metlico gladko zmešamo preostala jajca, creme fraiche, sladko smetano in parmezan. Začinimo s soljo in poprom. Čemaž narežemo na tanke trakove.
Testo potresemo s porom, gorgonzolo in čemažem. Prelijemo z jajčno kremo in postavimo v pečico za 30 do 35 minut. Pečeni quiche pustimo stati 5 minut, nato ga narežemo na kose in serviramo.