Sestavine

  • 250 g moke
  • 5 g soli
  • 125 g masla
  • 4 jajca
  • 250 g pora
  • 30 g ghee masla
  • sol, poper
  • čilijevi kosmiči
  • 150 g creme fraiche
  • 50 ml sladke smetane
  • 30 g naribanega parmezana
  • 100 g gorgonzole
  • šopek čemaža

Uvod

Ko gozdne globeli pozeleni prvi čemaž, se mraz še ni predal, zato za okrepčilo ne bo dovolj le (čemaževa) juha. Ta quiche torej tako kot kurenti preganja zimo … Sicer pa je tudi por prvi med zelenjavo, ki ga na začetku pomladi na tržnici zlagajo v grmade. Preden se bo mlada čebula tako odebelila, bo zato še dovolj priložnosti za sprehode po gozdu, s katerih se boste vrnili nadišavljeni z divjim česnom. Spet je pomlad!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Maslo narežemo na kocke in ga pustimo, da se ogreje na sobno temperaturo. Nato ga z moko, 5 g soli, rumenjakom in 4 žlicami mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo. Testo sploščimo, zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut.

2

Por očistimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V ponvi segrejemo ghee maslo in narezani por pražimo na srednji vročini 3 minute. Začinimo ga s soljo, poprom in čilijevimi kosmiči ter ohladimo. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model (premer 24 cm) namastimo z maslom. Testo tanko razvaljamo v krog s premerom 28 cm, z njim obložimo namaščeni model in ga s prsti rahlo potlačimo. Testo pokrijemo s peki papirjem, nanj do vrha modela natresemo suhi fižol in pečemo v sredini pečice 12 minut. Nato odstranimo peki papir s fižolom vred, testo premažemo z razžvrkljanim beljakom in pečemo še 10 minut.

4

V skledi z metlico gladko zmešamo preostala jajca, creme fraiche, sladko smetano in parmezan. Začinimo s soljo in poprom. Čemaž narežemo na tanke trakove.

5

Testo potresemo s porom, gorgonzolo in čemažem. Prelijemo z jajčno kremo in postavimo v pečico za 30 do 35 minut. Pečeni quiche pustimo stati 5 minut, nato ga narežemo na kose in serviramo.

Oceni