Sestavine

  • 220 g moke
  • 120 g masla
  • 4 jajca
  • sol, poper
  • 400 g pora
  • 50 g slanine
  • 120 g creme fraiche
  • 150 g svežega kozjega sira
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 žlica sesekljanih rožmarinovih iglic
  • 100 g naribanega pikantnega sira (comte, gouda, grojer)
  • muškatni orešček
  • 20 g ovsenih kosmičev
  • 30 g sesekljanih lešnikov

Uvod

V Alzaciji so v 16. stoletju prvič spekli slano torto, po vzoru kolača, zato so ji tako tudi rekli (iz nemške besede kuchen je nastal francoski quiche). Potem je torta iz krhkega testa, na katerega so zlili jajčni sir z veliko čebule, slanine in smetane postajala vedno bolj slavna in razširjena. Dokler ni bil čas, da smo jo malo ”popravili” … S porom je zdaj še bolj rahla (tudi zato ga najprej soparimo) in njene posledice so manj težke, s kozjim sirom ima več okusa in je bolj zdrava, z lešniki pa še - hrusta. S skledo jesenske solate je takšen kiš za kosilo, in če kaj ostane, še za večerjo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Zeleni silvanec 2017, Frelih
 
Postopek
1

70 g na kocke narezanega mrzlega masla, 170 g moke, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Medtem očistimo por, ga po dolgem prerežemo in narežemo na tanke kolobarje. Narezani por stresemo v kovinsko cedilo, ga postavimo nad lonec z vrelo vodo (voda naj v loncu sega do višine 5 cm), pokrijemo in soparimo 4 do 5 minut. Soparjeni por pustimo ohladiti.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 do 7 minut. Pustimo ga malce ohladiti.

4

Za lešnikov drobljenec v skledi zmešamo 50 g moke, ovsene kosmiče, sesekljane lešnike, sol, in 50 g na kocke narezanega masla. Zgnetemo v drobljivo testo in ga postavimo v hladilnik.

5

Slanino narežemo na majhne kocke,jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe in odcedimo na kuhinjskem papirju. V manjši skledi zmešamo rožmarin, naribani sir, soparjeni por in slanino.

6

Z metlico gladko zmešamo preostala jajca, creme fraiche, sladko smetano in kozji sir. Vmešamo por s sirom in slanino ter krepko začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.

7

Na testo enakomerno porazdelimo nadev in model postavimo na dno pečice za 10 minut. Nato ga prestavimo v sredino pečice in pečemo še 30 minut. Po 10 minutah pečenja quiche potresemo z lešnikovim drobljencem. Pečeno torto pustimo stati 10 do 15 minut in jo šele nato razrežemo na kose.

Oceni