Quiche s porom, kozjim sirom in lešniki
Sestavine
- 220 g moke
- 120 g masla
- 4 jajca
- sol, poper
- 400 g pora
- 50 g slanine
- 120 g creme fraiche
- 150 g svežega kozjega sira
- 100 ml sladke smetane
- 1 žlica sesekljanih rožmarinovih iglic
- 100 g naribanega pikantnega sira (comte, gouda, grojer)
- muškatni orešček
- 20 g ovsenih kosmičev
- 30 g sesekljanih lešnikov

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Zeleni silvanec 2017, Frelih
70 g na kocke narezanega mrzlega masla, 170 g moke, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.
Medtem očistimo por, ga po dolgem prerežemo in narežemo na tanke kolobarje. Narezani por stresemo v kovinsko cedilo, ga postavimo nad lonec z vrelo vodo (voda naj v loncu sega do višine 5 cm), pokrijemo in soparimo 4 do 5 minut. Soparjeni por pustimo ohladiti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, pokrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 do 7 minut. Pustimo ga malce ohladiti.
Za lešnikov drobljenec v skledi zmešamo 50 g moke, ovsene kosmiče, sesekljane lešnike, sol, in 50 g na kocke narezanega masla. Zgnetemo v drobljivo testo in ga postavimo v hladilnik.
Slanino narežemo na majhne kocke,jo hrustljavo opražimo v ponvi brez maščobe in odcedimo na kuhinjskem papirju. V manjši skledi zmešamo rožmarin, naribani sir, soparjeni por in slanino.
Z metlico gladko zmešamo preostala jajca, creme fraiche, sladko smetano in kozji sir. Vmešamo por s sirom in slanino ter krepko začinimo s soljo, poprom in naribanim muškatnim oreščkom.
Na testo enakomerno porazdelimo nadev in model postavimo na dno pečice za 10 minut. Nato ga prestavimo v sredino pečice in pečemo še 30 minut. Po 10 minutah pečenja quiche potresemo z lešnikovim drobljencem. Pečeno torto pustimo stati 10 do 15 minut in jo šele nato razrežemo na kose.