Šparglji, čemaž in cikorija
Sestavine
- 170 g moke
- 70 g masla
- 1 jajce
- sol, sveže mleti poper, muškatni orešček
- 12 zelenih špargljev
- šopek čemaža
- šop listov brstične cikorije
- 200 ml sladke smetane
- 2 jajci
- 30 g naribanega parmezana
- 70 g fontina ali gouda sira

Moko, na kocke narezano maslo, jajce in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 24 cm, obložimo z njim model za quiche (20 cm) in ga nekajkrat prebodemo z vilicami. Model s testom postavimo v hladilnik za 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo v modelu pokrijemo z alu folijo in do vrha napolnimo s suho lečo ali grahom, da testo obtežimo. Postavimo ga v sredino pečice za 10 minut. Nato odstranimo folijo z lečo vred in pečemo testo še 7 minut. Tako predpečeno testo rahlo ohladimo.
Medtem špargljem odlomimo oleseneli spodnji del. Čemaž narežemo na trakove. Cikorijo prav tako narežemo na trakove, jo na hitro podušimo v ponvi na žlici olja, vmešamo narezani čemaž ter začinimo s soljo in poprom. Gladko razmešamo jajci, smetano in parmezan ter začinimo s poprom, muškatnim oreščkom in po potrebi s soljo. Sir naribamo.
Dušeno cikorijo s čemažem potresemo po testu, nanjo naložimo šparglje, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčno kremo. Postavimo v sredino pečice in pečemo 25 minut. Pred serviranjem pustimo pečeni quiche počivati 5 minut na sobni temperaturi.