Sestavine

  • 170 g moke
  • 70 g masla
  • 1 jajce
  • sol, sveže mleti poper, muškatni orešček
  • 12 zelenih špargljev
  • šopek čemaža
  • šop listov brstične cikorije
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 30 g naribanega parmezana
  • 70 g fontina ali gouda sira

Uvod

Ker je zime konec, so od belušne cikorije (z ljubljanske tržnice) ostali le še dolgi in regrasto nazobčani list (notranji poganjki so šli že prej za solato, narezani na tanke palčke in namočeni v vodi, s prelivom iz sardelnih filejev), ker je prvi pomladni dan, je dišalo po čemažu, in ker je marec tako topel, so bili na tržnici že prvi slovenski zeleni šparglji. Quiche s hrustljavim in drobljivim dnom ter pomladnim nadevom je na tanko prekrival mehko-topljivi sir. Ni res, da mora biti quiche debel kot torta, saj potem ne bi mogli pojesti celega pekača....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Moko, na kocke narezano maslo, jajce in 1 žlico mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga med dvema listoma prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 24 cm, obložimo z njim model za quiche (20 cm) in ga nekajkrat prebodemo z vilicami. Model s testom postavimo v hladilnik za 20 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo v modelu pokrijemo z alu folijo in do vrha napolnimo s suho lečo ali grahom, da testo obtežimo. Postavimo ga v sredino pečice za 10 minut. Nato odstranimo folijo z lečo vred in pečemo testo še 7 minut. Tako predpečeno testo rahlo ohladimo.

3

Medtem špargljem odlomimo oleseneli spodnji del. Čemaž narežemo na trakove. Cikorijo prav tako narežemo na trakove, jo na hitro podušimo v ponvi na žlici olja, vmešamo narezani čemaž ter začinimo s soljo in poprom. Gladko razmešamo jajci, smetano in parmezan ter začinimo s poprom, muškatnim oreščkom in po potrebi s soljo. Sir naribamo.

4

Dušeno cikorijo s čemažem potresemo po testu, nanjo naložimo šparglje, potresemo z naribanim sirom in prelijemo z jajčno kremo. Postavimo v sredino pečice in pečemo 25 minut. Pred serviranjem pustimo pečeni quiche počivati 5 minut na sobni temperaturi.

Oceni