Sestavine

  • TESTO
  • 300 g moke
  • 160 g mrzlega masla
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • NADEV
  • 150 ml sladke smetane
  • 50 g čemaževega pesta
  • 3 rumenjaki
  • 100 g creme fraiche
  • poper
  • 250 g špargljev
  • 2 mladi čebuli
  • 8 tankih rezin lardo slanine (ali rolane slanine)
  • sveža krebuljica

Uvod

Priznamo, v Šoli okusov imamo tarte in kiše tako radi - tečaj Quiche in tarte -, da morajo vsako sezono tudi šparglji dobiti vsaj še enega novega. Ta je z zelenimi, ki so bolj aromatični, zato ne potrebujejo veliko dodatkov. Le dovolj špargljev!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 668 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

V skledi zmešamo moko, na majhne kocke narezano maslo in 1 žličko soli. Dodamo rumenjake in 6 žlic mrzle vode ter vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Pesto in sladko smetano zmešamo s paličnim mešalnikom, dodamo creme fraiche in jajca ter temeljito premešamo z metlico za stepanje. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Olupimo spodnjo tretjino špargljev in debelejše po potrebi po dolžini prerežemo. Mlado čebulo očistimo in po dolžini prerežemo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4

Testo tanko razvaljamo med dvema listoma papirja za peko. Model za tarte (premer 24 cm) rahlo namastimo, vanj položimo razvaljano testo, ga pritisnemo v model in odvečno testo na vrhu odrežemo. Dno večkrat prebodemo z vilicami.

5

Testo pečemo na spodnji rešetki 12 do 15 minut. Rahlo ga ohladimo, nato nanj naložimo šparglje in mlado čebulo ter prelijemo z jajčno smetano. Pečemo še 35 minut. Pečeni quiche obložimo z rezinami slanine in takoj serviramo.

Oceni