Sestavine

  • 275 g moke
  • 1/2 žličke soli
  • ščepec sladkorja
  • 125 g mehkega masla
  • 1 jajce
  • 400 g očiščene hokaido buče
  • 2 stroka česna
  • 250 g jurčkov
  • 2 žlici ghee masla
  • 100 g kuhanih kostanjev (vakumiranih)
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlica sesekljanih rožmarinovih iglis
  • muškatni orešček
  • kajenski poper
  • sveže mleti črni poper
  • 3 jajca
  • 200 g sladke smetane
  • 125 g dimljenega sira

Uvod

Tako lepa je lahko jesen! Jurčki, kostanji in buče so njene najljubše sestavine, njihove barve se ujemajo z listjem, ki ga pred oknom greje sonce, še preden ga premagajo deževni oblaki, in zato potrebujemo le še skledo jesenske solate, ki bo z bučnim oljem dodala še tisto zadnje, kar je manjkalo na jeziku. Naj bo kiš ali quiche, pomembno je, da je dovolj velik, ker takoj, ko pride iz pečice, se je potrebno nekaj dolgih minut vzdržati, sicer pa je potem izvrsten topel ali hladen. Le poper kišu sveže nameljite na jajčni nadev....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 665 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2017, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Moko, maslo, sol, 1 jajce, sladkor in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga zavijem v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Jurčke narežemo na debelejše rezine (3 mm). Česen olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo ghee maslo, dodamo narezane jurčke in česen ter pražimo toliko časa, da jurčki rahlo porjavijo. Solimo in popramo.

3

Bučo narežemo na tanke rezine, pokapljamo z limonovim sokom in začinimo s kajenskim poprom. Sir grobo naribamo. V skledi z metlico gladko zmešamo 3 jajca in sladko smetano. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Kostanje prerežemo na polovico.

4

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za quiche s premerom 26 cm namastimo. Testo tanko razvaljamo in položimo v model. Poravnamo robove in dno večkrat prebodemo z vilicami.

5

Na testo naložimo rezine buče, jurčke in kostanje. Prelijemo z jajčno kremo in potresemo s sirom. Quiche pečemo na spodnji rešetki 40 do 45 minut.

Oceni