Quiche z mavrahi
Sestavine
- 170 g moke
- 70 g masla
- 3 jajca
- 125 g creme fraiche
- muškatni orešček
- sol, sveže mleti poper
- 300 g svežih mavrahov
- 3 žlice masla
- 1 manjši por

Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, prekrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.
Por narežemo na 5 mm velike kolobarje in ga hitro opražimo v majhni ponvi v žlici masla. Mavrahe očistimo in večje po dolgem prerežemo. V veliki ponvi segrejemo maslo, vanj stresemo mavrahe in jih na močni temperaturi pražimo 1 minuto, toliko da spustijo vodo. Solimo in popramo ter jih stresemo na cedilo.
V skledi z metlico zmešamo 2 jajci in creme fraiche ter začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testo potresemo por in mavrahe, prelijemo z jajčno kremo in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Pečeni quiche pred serviranjem pustimo počivati 10 minut.