Sestavine

  • 170 g moke
  • 70 g masla
  • 3 jajca
  • 125 g creme fraiche
  • muškatni orešček
  • sol, sveže mleti poper
  • 300 g svežih mavrahov
  • 3 žlice masla
  • 1 manjši por

Uvod

Vse je v nadevu, toda najvažnejše je kljub temu dno. Potrebuješ recept, ki mu zaupaš. Testo, ki ga znaš razvaljati med plastema prozorne folije. In obtežitev, ki se bo slepo spekla. Nadaljevanje je zato le stvar domišljije in založenosti shrambe. V naši je ostalo še nekaj mavrahov, zato smo jim za spremljavo dodali por, ki je do njih bolj nežen od šalotke. Najtežje je tako šele potem, ko je quiche pečen. Ker je potrebno počakati vsaj deset minut, da si nadev odpočije, medtem ko dno otrdi. Stvar praga ”bolečine” je, koliko popra boste na krožniku zmleli na vrh. Vsekakor pa bo to pika na i....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, prekrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter pečemo testo še 5 minut. Pustimo ga malce ohladiti.

3

Por narežemo na 5 mm velike kolobarje in ga hitro opražimo v majhni ponvi v žlici masla. Mavrahe očistimo in večje po dolgem prerežemo. V veliki ponvi segrejemo maslo, vanj stresemo mavrahe in jih na močni temperaturi pražimo 1 minuto, toliko da spustijo vodo. Solimo in popramo ter jih stresemo na cedilo.

4

V skledi z metlico zmešamo 2 jajci in creme fraiche ter začinimo s soljo in poprom. Na pečeno testo potresemo por in mavrahe, prelijemo z jajčno kremo in pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Pečeni quiche pred serviranjem pustimo počivati 10 minut.

Oceni