Rabarbarin tarte s pistacijo
Sestavine
- 300 g moke
- 75 g sladkorja v prahu
- 150 g mrzlega masla
- 1 rumenjak
- 2 vejici rožmarina
- 250 g tankih stebel rdeče rabarbare
- 250 ml mleka
- 50 g nepraženih in nesoljenih pistacij
- 20 g praška za vanilijev puding
- 50 g sladkorja
- stepena sladka smetana
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za hlajenje)
Moko, sladkor v prahu, maslo, rumenjak in 2 žlici mrzle vode zgnetemo v gladko testo, ga zavijem v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Medtem rožmarinove iglice drobno sesekljamo. Rabarbaro očistimo in narežemo na 9 cm dolge kose. Podolgovati model za tarte 11 x 25 cm (ali okrogel s premerom 24 cm) dobro namastimo.
Testo tanko razvaljamo (večje kot je model) in ga položimo na model ter odrežemo odvečno ob robovih. Ostanek testa pregnetemo z rožmarinom in ga nadrobimo v drobtine. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Mleko, pistacije, prašek za puding in sladkor miksamo v blenderju 2 minuti. Nato maso zlijemo v kozico, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi, da dobimo gosto kremo kot puding. Kremo zlijemo na testo v modelu, nanjo proazdelimo narezano rabarbaro in potresemo z rožmarinovimi drobtinami.
Tarte pečemo na spodnji rešetki 40 minut. Pustimo jo ohladiti v modelu, nato jo zvrnemo na servirni pladenj in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo s stepeno sladko smetano.