Račje prsi, polentini cmoki, buča
Sestavine
- 4 račje prsi (a 180 g)
- 250 ml mleka
- 55 g masla
- sol, poper
- muškatni orešček
- 100 g koruznega zdroba
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 1 žlica jedilnega škroba
- 30 g naribanega parmezana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 600 g buče (hokaido ali muškatna)
- 50 ml olivnega olja
- 2 žlici limonovega soka
- 1 žlica medu
- 1 vejica žajblja
- 4 vejice timijana
- kajenski poper
- 2 šalotki
- 1 žlica olja
- 80 ml pomarančnega soka
- 50 ml portovca
- 100 g brusničnega kompota
- 1 žlica gorčice
- 2 žlički naribanega hrena
- 1 žlica cassis likerja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 890 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 2 uri za hlajenje)
- Priporočeno vino: Merlot 2011, Kabaj
Zavremo mleko, 35 g masla, 1/2 žličke soli, sveže mleti poper in muškatni orešček. Z metlico vmešamo koruzni zdrob in kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Posodo odstavimo s štedilnika ter vmešamo jajce, rumenjak, škrob in parmezan. Maso stresemo v skledo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo očistimo, po potrebi olupimo (hokaido buče ni potrebno lupiti) in narežemo na 1,5 cm debele rezine. V skledi narezano bučo zmešamo z olivnim oljem, limonovim sokom, medom, zelišči, soljo in kajenskim poprom. Stresemo jo na peki papir v pekač in pečemo na drugi rešetki od spodaj 12 do 15 minut. Pečeno bučo shranimo na toplem in temperaturo v pečici znižamo na 130 stopinj.
Za cumberland omako olupljeni šalotki drobno sesekljamo in stekleno opražimo v žlici olja. Dolijemo pomarančni sok in portovec ter tekočino pokuhamo na polovico. Vmešamo brusnični kompot in cassis liker ter zavremo. Omako začinimo s hrenom, gorčico, soljo in poprom ter precedimo. Po želji jo lahko zgostimo z jedilnim škrobom.
Iz polentine mase oblikujemo 12 majhnih cmokov in jih stresemo v vrelo slano vodo. Ko priplavajo na vrh, zmanjšamo temperaturo in cmoke kuhamo 12 do 15 minut. Pred serviranjem raztopimo preostalo maslo in vanj zamešamo peteršilj.
Račje prsi z ostrim nožem križasto zarežemo. Položimo jih s kožo navzdol v hladno ponev (z ognjevarnim ročajem) in segrevamo na srednji temperaturi toliko časa, da začne maščoba cvrčati. Ponev prestavimo v pečico za 10 do 14 minut. Nato prsi obrnemo in na štedilniku opečemo še drugo stran. Prsi ponovno obrnemo s kožo navzdol, zvišamo temperaturo in jo hrustljavo opečemo.
Na ogrete krožnike naložimo pečeno bučo, polentine cmoke prelite s peteršiljevim maslom in na rezine narezane račje prsi. Potresemo jih s solnim cvetom in oblijemo s cumberland omako.