Radič s slanino in koruzni mafini
Sestavine
- 8 glav radiča (goriška roža ali siljeni radič)
- 12 rezin pancete
- 4 žlice oljčnega olja
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 2 žlici balzamičnega kisa
- 75 g koruzne moke
- 90 g polnozrnate pšenične moke
- 1 žlička cele kumine
- 100 g pora
- sol, poper
- 3 žlice masla
- 50 g grojer sira (gouda, raclette)
- 25 g naribanega parmezana
- 20 g rjavega sladkorja
- 1 žlička pecilnega praška
- 1/2 žličke natrona
- 200 ml kisle smetane
- 2 jajci
- 30 g stopljenega masla
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vdolbine pekača za mafine dobro namastimo. Kumino opražimo v ponvi brez maščobe, dodamo žličko masla, pražimo 1 minuto in ohladimo. Por narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in praćimo narezani por 2 minuti. Solimo in popramo ter ga ohladimo.
V skledi zmešamo obe vrsti moke, pecilni prašek, natron, sladkor, praženi por, kumino, obe vrsti sira in 1/2 žličke soli. V drugi skodeli gladko razmešamo kislo smetano, jajca in stopljeno maslo ter zmešamo z moko.
Z maso napolnimo namaščeni pekač in pečemo v sredini pečice30 do 35 minut. Pečene mafine pustimo 1 minuto v pekaču, nato jih stresemo na rešetko in malce ohladimo.
Slanino narežemo na majhne kocke in jo hrustljavo opražimo v ponvi, po potrebi dodamo 1/2 žlice olja. Hrustljavo slanino prelijemo z oljem in obema vrstama kisa, temeljito premešamo in rahlo segrejemo.
Na krožnike naložimo očiščeni radič, ga prelijemo s solatno omako in slanino ter zraven postrežemo tople koruzne mafine.