Sestavine

  • 8 glav radiča (goriška roža ali siljeni radič)
  • 12 rezin pancete
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 4 žlice rdečega vinskega kisa
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 75 g koruzne moke
  • 90 g polnozrnate pšenične moke
  • 1 žlička cele kumine
  • 100 g pora
  • sol, poper
  • 3 žlice masla
  • 50 g grojer sira (gouda, raclette)
  • 25 g naribanega parmezana
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke natrona
  • 200 ml kisle smetane
  • 2 jajci
  • 30 g stopljenega masla

Uvod

Četudi siljeni radič ni iz Solkana in z Goriškega, je tudi na Štajerskem takšna zimska posebnost, ki ima zaradi tega tudi ponosno ceno, da ga je škoda za navadno solato. Še posebej, če je ta le spremljava. Siljeni radič mora biti v glavni vlogi! Zato pa je z njim potrebno nežno in previdno.

Ne pecite ga, kuhanje še bolj sovraži, nasploh nima rad nobenega segrevanja. Kvečjemu topli priliv. Tako kot ta, ki nežnosti radiča dodaja grobost pancete in v sozvočju hrustljavosti obeh s pomočjo klasične vinaigrette kombinacije olja in kisa ustvarja izredno priložnost, ki jo je mogoče doživeti samo pozimi.

Zato se spodobi, da ob takšni radičevi solati ni le navaden kruh. Pa čeprav so tudi ti mafini iz moke....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Vdolbine pekača za mafine dobro namastimo. Kumino opražimo v ponvi brez maščobe, dodamo žličko masla, pražimo 1 minuto in ohladimo. Por narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in praćimo narezani por 2 minuti. Solimo in popramo ter ga ohladimo.

2

V skledi zmešamo obe vrsti moke, pecilni prašek, natron, sladkor, praženi por, kumino, obe vrsti sira in 1/2 žličke soli. V drugi skodeli gladko razmešamo kislo smetano, jajca in stopljeno maslo ter zmešamo z moko.

3

Z maso napolnimo namaščeni pekač in pečemo v sredini pečice30 do 35 minut. Pečene mafine pustimo 1 minuto v pekaču, nato jih stresemo na rešetko in malce ohladimo.

4

Slanino narežemo na majhne kocke in jo hrustljavo opražimo v ponvi, po potrebi dodamo 1/2 žlice olja. Hrustljavo slanino prelijemo z oljem in obema vrstama kisa, temeljito premešamo in rahlo segrejemo.

5

Na krožnike naložimo očiščeni radič, ga prelijemo s solatno omako in slanino ter zraven postrežemo tople koruzne mafine.

Oceni