Ragu divjega prašiča, špecli in buča
Sestavine
- 600 g divjega prašiča (za golaž)
- 4 stebla zelene
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- sol, poper
- 4 žlice repičnega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica ajvarja
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlički posušenega timijana
- 1 žlička posušenega majarona
- 800 ml goveje jušne osnove
- 150 ml sladke smetane
- 500 g buče maslenke
- kajenski poper
- 3 žlice masla
- muškatni orešček
- 400 g moke
- 4 jajca
- 1 žlička kurkume
- 200 ml mineralne vode
- 2 žlici bučnih semen
- 40 g masla
- 4 žlice brusnične marmelade (slaščičarna Ilich)
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2013, Dolc
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Zeleno narežemo na tanke rezine. Meso obrišemo do suhega in narežemo na 3 cm velike kocke. Začnimo ga s soljo in sveže mletim poprom.
V globoki ponvi segrejemo 2 žlici olja in meso z vseh strani pečemo na močni temperaturi 2 do 3 minute. Poberemo ga iz ponve in shranimo na krožniku. V ponev dolijemo preostalo olje, dodamo zeleno, čebulo in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute.
Vmešamo paradižnikovo mezgo in ajvar ter rahlo popražimo. Dodamo papriko v prahu, timijan, majaron in pečeno meso. Zalijemo z juho in dušimo na majhni temperaturi 1 uro.
Medtem v skledi zmešamo moko, jajca, kurkumo, mineralno vodo in sol ter stepamo z leseno kuhalnico toliko časa, da se v testu pojavijo mehurčki. Testo pustimo počivati 10 minut.
V velikem loncu zavremo soljeno vodo in vanjo dodamo tretjino mase za špecle. Lahko uporabimo napravo za izdelavo špeclov ali pa strgalnik z velikimi luknjami. Zmes počasi vlivamo v vrelo vodo in kuhamo približno 2 minuti, nato jih s penavko poberemo iz kropa, stresemo na cedilo in oplaknemo z mrzlo vodo. Postopek ponovimo, dokler nam ne zmanjka testa.
Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo n grobo sesekljamo. Bučo olupimo in narežemo na enako velike kocke. V ponvi segrejemo 2 žlici masla in narezano bučo dušimo na majhni temperaturi 10 minut. Začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže mletim muškatnim oreščkom.
Pred serviranjem v ragu zamešamo sladko smetano in pustimo kuhljati 5 minut. V veliki ponvi segrejemo preostalo maslo in špecle rahlo opražimo. Vmešamo sesekljana bučna semena in po potrebi začinimo. V ogrete krožnike naložimo špecle in ragu ter na vrh damo še brusnično marmelado.