Sestavine

  • 1,5 kg govejih reber
  • 50 g repičnega olja
  • 50 g paradižnikove mezge
  • 1,5 l goveje juhe
  • 750 ml rdečega vina
  • 15 g moke
  • 300 g krompirja
  • 200 g korenja
  • 150 g čebule
  • 2 lovorova lista
  • 100 g pora
  • 150 g rjavih šampinjonov
  • 18 g soli
  • 3 vejice timijana
  • 75 g grobozrnate gorčice
  • 125 g temne čokolade
  • 50 g masla
  • črni poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 100 g creme fraiche ali kisle smetane

Uvod

Ko smo se reber lotili tretjič, je bil pogreti ragu najboljši! In vse to iz enega kosa mesa, ki je povrhu še najcenejši!

Najdite, torej, priložnost in za domačo mizo ”povabite” goveja rebra. V mesnici so se sicer zgrozili, češ, to je za golaž, ne pa za pečenje, a če bi jih poslušali, bi še vedno jedli le puste zrezke iz včerajšnjega zakola. Časi se spreminjajo in mesa jemo manj, ne pa več. Zato smo rebrom odrezali najlepšo plast mesa, ki smo jo najprej dolgo pacali, nato pa le hitro popekli na žaru. Iz kosti pa smo skuhali ragu.

A za to je bilo potrebno rebra zrezati počez, za kar je bilo v mesnici spet potrebne prepričevanje ... Ker tako rebra režejo Korejci, ki imajo, očitno, mesarje z dobrimi mesnimi žagami. Naši pa rebra režejo le vzdolž kosti.

Torej, ko smo mesarja prepričali, je rebra odrezal čez celotno ”klaviaturo”. Če vam uspe, da bo odrezal le rebra med petim in osmim vretencem, boste dobili najboljši del. Nato smo sami (za pečenje) izrezali drugo ”vrsto”, ki je najdebelejša. Ko smo odstranili maščobo, so nam ostale mesnate kosti. Iz njih je nastal zmagoviti ragu s čokolado!

Priporočamo uporabo ekonom lonca, saj bo meso pod pritiskom mehko v dobri uri. In ker gre za enolončnico, v enem loncu meso popečemo, ga nato v njem pod pritiskom zmehčamo in na koncu v njem še do mehkega potrpežljivo kuhljamo zelenjavo.

Za koliko dni bo takšna enolončnica, je odvisno od prve priložnosti, koliko jih bo (lahko) sedelo za mizo. Čim več bo počez tanko zrezanih in hitro opečenih reber, ki jim Korejci pravijo kalbi, temveč bo njihovih kosti za enolončnico. Zato jo skuhajte s krompirjem, ki ga boste pojedli prvega. Drugi dan boste pol pogreli in pol, brez krompirja, zamrznili. Zato bo tretjič s polento, toda iz rdeče koruze, z Mrkotovo trdinko. ...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Shiraz Capo d'Istria 2011, Vinakoper
 
Postopek
1

V ekonom loncu segrejemo olje in goveja rebra močno opečemo. Poberemo jih iz lonca in shranimo na krožniku. V olje od pečenja zamešamo paradižnikovo mezgo, jo opražimo in najprej dolijemo 100 ml juhe ter zavremo. Dolijemo še preostalo juho in vanjo stresemo popečena rebra. Pokrijemo in kuhamo pod pritiskom 45 minut.

2

Po navodilu za uporabo ekonom lonca počakamo, da popusti pritisk, nato ga odpremo in odlijemo juho v drugi lonec. Pustimo stati 10 minut, nato z žlico previdno poberemo plast maščobe na površini in jo shranimo.

3

Olupljeni krompir in korenje narežemo na 1 cm velike kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Por narežemo na 1 cm debele kolobarje. Šampinjone narežemo na tanke rezine. Čokolado grobo sesekljamo.

4

Za kuhanje zelenjave uporabimo kar ekonom lonec, v katerem smo kuhali rebra. V njem segrejemo 3 žlice maščobe od kuhanja mesa, dodamo moko in pražimo 1 minuto. Dolijemo juho od dušenja reber, zavremo, dodamo korenje in krompir ter kuhamo 10 minut. Nato v lonec stresemo čebulo in lovor ter kuhamo 5 minut. Na koncu dodamo še sol, poper in por, zmanjšamo temperaturo in odkrito kuhljamo še 20 minut.

5

Deset minut pred koncem kuhanja dodamo šampinjone in timijanove lističe. Na koncu v omako zamešamo gorčico, temno čokolado in maslo. Meso odstranimo od kosti in ga po želji narežemo na manjše kose. Previdno ga zamešamo v zelenjavno omako in vse skupaj segrejemo na nizki temperaturi.

6

V ogrete krožnike naložimo meso z omako, potresemo s peteršiljem in dodamo žlico smetane. Odlična priloga je kuhana rdeča polenta.

Oceni