Ragu govejih reber s čokolado
Sestavine
- 1,5 kg govejih reber
- 50 g repičnega olja
- 50 g paradižnikove mezge
- 1,5 l goveje juhe
- 750 ml rdečega vina
- 15 g moke
- 300 g krompirja
- 200 g korenja
- 150 g čebule
- 2 lovorova lista
- 100 g pora
- 150 g rjavih šampinjonov
- 18 g soli
- 3 vejice timijana
- 75 g grobozrnate gorčice
- 125 g temne čokolade
- 50 g masla
- črni poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 100 g creme fraiche ali kisle smetane
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Shiraz Capo d'Istria 2011, Vinakoper
V ekonom loncu segrejemo olje in goveja rebra močno opečemo. Poberemo jih iz lonca in shranimo na krožniku. V olje od pečenja zamešamo paradižnikovo mezgo, jo opražimo in najprej dolijemo 100 ml juhe ter zavremo. Dolijemo še preostalo juho in vanjo stresemo popečena rebra. Pokrijemo in kuhamo pod pritiskom 45 minut.
Po navodilu za uporabo ekonom lonca počakamo, da popusti pritisk, nato ga odpremo in odlijemo juho v drugi lonec. Pustimo stati 10 minut, nato z žlico previdno poberemo plast maščobe na površini in jo shranimo.
Olupljeni krompir in korenje narežemo na 1 cm velike kocke. Čebulo drobno sesekljamo. Por narežemo na 1 cm debele kolobarje. Šampinjone narežemo na tanke rezine. Čokolado grobo sesekljamo.
Za kuhanje zelenjave uporabimo kar ekonom lonec, v katerem smo kuhali rebra. V njem segrejemo 3 žlice maščobe od kuhanja mesa, dodamo moko in pražimo 1 minuto. Dolijemo juho od dušenja reber, zavremo, dodamo korenje in krompir ter kuhamo 10 minut. Nato v lonec stresemo čebulo in lovor ter kuhamo 5 minut. Na koncu dodamo še sol, poper in por, zmanjšamo temperaturo in odkrito kuhljamo še 20 minut.
Deset minut pred koncem kuhanja dodamo šampinjone in timijanove lističe. Na koncu v omako zamešamo gorčico, temno čokolado in maslo. Meso odstranimo od kosti in ga po želji narežemo na manjše kose. Previdno ga zamešamo v zelenjavno omako in vse skupaj segrejemo na nizki temperaturi.
V ogrete krožnike naložimo meso z omako, potresemo s peteršiljem in dodamo žlico smetane. Odlična priloga je kuhana rdeča polenta.