Sestavine

  • 20 g posušenih jurčkov
  • 200 g svežih mavrahov
  • 1 strok česna
  • 150 g pora
  • 3 žlice masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 180 g fregule
  • 2 vejici rožmarina
  • 100 ml suhega belega vina
  • 2 vejici luštreka
  • 30 g parmezana
  • sol, poper

Uvod

Ko se pokaže priložnost, jo pograbimo. Torej, ko se začne sezona mavrahom, se ni dobro predolgo obirati, saj so najmlajši najboljši. Torej jih kupimo (naberemo?) čim več. Ker so tako dobro, jih bomo pol posušili, da nas bodo razveselili tudi v drugih letnih časih, pol pa jih bo dovolj za skoraj cel teden domačega ”festivala” mavrahov. Saj se jih tudi vi nikoli ne prenajeste, kajne?! Zato pa Šola okusov pomaga s toliko recepti!

Toda nova sezona mavrahov, ki so prvi znanilci pomladi, si dodatno zasluži še vsaj en novi recept. Ta mavrahov ragu fregulo, ki ga na krožniku vsekakor potresite še s kosmi najboljšega parmezana in svežim luštrekom, če ga je že/še kaj v zeliščnem vrtu je, torej, za leto 2024....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 498 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Jurčke prelijemo s 500 ml vroče vode in jih namakamo 15 minut. Česen narežemo na tanke rezine in por na tanke kolobarje. Rožmarin osmukamo in iglice drobno sesekljamo.

2

V nizkem loncu segrejemo 1 žlico masla in olje, dodamo por in česen ter pražimo na srednji vročini 2 minut. Dodamo fregulo in rožmarin, malce popražimo in dolijemo vino. Pokuhamo ga na polovico in dolijemo vodo, v kateri smo namakali jurčke.

3

Namočene jurčke grobo narežemo in jih zamešamo v fregulo. Kuhamo na srednji vročini 15 minut. Luštrek fino narežemo. Parmezan grobo nahobljamo.

4

Mavrahe očistimo in odstranimo debelejša stebla. V majhni ponvi segrejemo preostalo maslo in mavrahe pražimo na močni vročini 2 minuti. Solimo in popramo.

5

V kuhano fregulo zamešamo pečene mavrahe in polovico luštreka. Naložimo jo v ogreta krožnika in potresemo s parmezanom in preostalim luštrekom.

Oceni